”Skönheten och odjuret” gör upp

Under strecket
Publicerad
Annons

I den blå hörnan: en 33-årig kvinna, fostrad inom ridsporten, uppbackad av de ekonomiskt starka idrottsförbunden fotboll, ishockey och golf.
I den röda hörnan: en 58-årig man, ungdomsledare i grunden, nominerad av betydligt fattigare intressenter som casting, curling och danssport.
De två motståndarna på bild bredvid varandra i senaste numret av den kolorerade publik-ationen Svensk Idrott fångar med förlov sagt Skönheten & odjuret. Vem av Karin Mattsson eller Lars Liljegren väljs till RF-ordförande vid Riksidrottsmötet den 22 maj?
I nästa vecka ska valberedningen ha sagt sitt. Som en parentes kan tilläggas att den avgående ordföranden, IFK Göteborgs tidigare hövding Gunnar Larsson, i framtiden vill bli kvar som ordförande i samma valberedning.
Fotbollen har under det senaste decenniumet flyttat fram sina positioner rejält. Det har tidigare i svensk idrottsrörelse aldrig hänt att ett förbund även innehaft posten som vice ordförande i Riksidrottsförbundet (Lars-Åke Lagrell). Det är därför inte konstigt
att storebror fotbollen känner sig utmanad av Liljegren, som i sitt ”valmanifest” pekar ut fördelningen av de statliga bidragen som den viktigaste frågan. En och en halv miljard är inte precis jordnötter.

Annons

Här har Liljegren redan plockat poäng med sitt envisa jabbande. Mascaran rann bildligt talat på Karin Mattson när Riksidrottsstyrelsen, med Mattsson som vice ordförande, fick bakläxa på den inledande skrivning som skulle ge 45 procent av pengarna från ”Handslaget” till fotboll och ridsport. Redan etablerade gynnades.
Som ordförande i Stockholms idrottsförbund (sedan 1985) tog Liljegren strid. Med följd att RS backade. Liljegren, blank i fejset som en utvakad pokerspelare, kan upplevas som en uppfordrande och intensiv. Han spelar fortfarande handboll i kamratgänget.
Hans tidigare rättframma politiska argument framkallade docentens akademiskt, avvisande överlägsenhet hos RF-kombattanten Arne Ljungqvist. Liljegren framställdes som knappt rumsren.
Karin Mattson är hans raka motsats. Vän i tonen, mild i
blicken, fräsch och modern i sin personlighet. Korrekt som en svärmorsdröm.
Men vad står hon för? Vilka sakfrågor vill hon lyfta upp på bordet? Vad får henne att vilja förändra? Kan hon hålla fast vid en instinkt från magtrakten och fullfölja den på eget adrenalin?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons