Annons

Jan Söderqvist:Skönheten ligger inte i betraktarens öga

YTANS MAKT. När Deborah Rhode i sin bok ”The beauty bias” undrar varför vi utsätter oss för så mycket besvär för något så trivialt som vårt utseende är frågan felformulerad. Mycket pekar på att vår skönhetsfascination är biologiskt betingad, och blicken för skönhet medfödd.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det går inte längre att förneka. Spegeln ljuger inte, inte passet heller. Tiden stannar för ingen, åldrandet fortskrider med god fart, och det börjar synas. Inte minst i håret. När min fyraårige son föddes var mina lockar fortfarande mörkt kastanjebruna. Det finns bildbevis. Nu har de övergått i vad min frisör med förtjusande vänlighet kallar ”salt och peppar”. Översatt till vanlig svenska betyder det att jag – i likhet med exempelvis Lloyd Cole och George Clooney, bägge årsbarn med mig – håller på att bli gråhårig.

Och då är frågan: färga eller inte? Ett ungdomligt utseende innebär påtagliga fördelar, såväl karriärmässigt som socialt. Detta bekräftas ständigt av ny forskning, och jag känner tio år yngre män som är noga med att färga bort sina gråa strån. Och vore jag kvinna, skulle frågan inte ens behöva ställas. Medelålders kvinnor accepterar inte gråa hår, så enkelt är det med det. De har inte råd, menar somliga, det kostar för mycket. Enligt en studie som redovisades i The New York Times i mars 2009 färgar i dag 60 procent av amerikanska kvinnor sitt hår, och det finns ingen anledning att tro att svenska kvinnor ligger så särskilt mycket efter.

Annons
Annons
Annons