Annons

”Skolverket bör backa om religionskunskap”

De nya kursplanerna är tänkta att börja gälla redan höstterminen 2020. Vi vill mana till eftertanke, skriver artikelförfattarna.
De nya kursplanerna är tänkta att börja gälla redan höstterminen 2020. Vi vill mana till eftertanke, skriver artikelförfattarna. Foto: Mujo Korach/TT

Bibeln och kristendomen ger en nödvändig bakgrundsförståelse för det nutida svenska samhället. Därför är Skolverkets förslag till ändrade kursplaner inom ämnet religion problematiskt, skriver flera religionsforskare.

Under strecket
Publicerad

När Skolverket nyligen efter massiv kritik backade från sitt förslag att stryka antikens historia ur kursplanen för historia i grundskolan, drog det bildade Sverige en samfälld suck av lättnad. Verksamma historielärare, lärarutbildare, forskare i historia – alla andades ut då myndigheten glädjande nog gav upp en dödfödd idé.

Visst finns det anledning att fira denna lilla seger för kunskap och bildning! Men problemet är inte begränsat till historieämnet och antiken. Flera andra kursplaner föreslås nu inom kort revideras i en riktning som ger uttryck för samma anda, än en gång utan att forskare och lärarutbildare i någon större utsträckning har varit delaktiga i processen.

Annons
Annons
Annons