Annons
X
Annons
X

Friskolor ger flest glädjebetyg

Det är en fristående gymnasieskola man ska läsa vid för att lättast komma vidare till högskolan. De fristående skolorna ger både högre betyg jämfört med nationella prov och rättar proven generösare.

Det råder stora skillnader i betygssättning mellan gymnasieskolorna.
Det råder stora skillnader i betygssättning mellan gymnasieskolorna. Foto: TOMAS ONEBORG

Skillnaderna mellan Stockholms grundskolor är stora när det gäller hur resultaten från de nationella proven används i betygssättningen.
Det kunde SvD berätta i måndags.

Men betygssättningen varierar även kraftigt mellan gymnasieskolorna.

När SvD granskar Skolverkets siffror över relationen mellan nationella kursprovsresultat och kursbetyg i gymnasier Stockholms län för vårterminen i fjol, är skillnaderna stora mellan skolorna.

Annons
X

Det är de fristående skolorna som är generösast med betygen, sett till just relationen mellan betyg och resultat på de nationella proven. I 12 av 15 ämnesprov som Skolverket listar, ger de fristående gymnasieskolorna en högre andel överbetyg (jämfört med resultaten på just nationella prov) än de kommunala.

Dessutom visar den omrättning som gjorts av nationella prov att de fristående skolorna rättar mer generöst, enligt Jonas Vlachos, skolforskare och nationalekonom vid Stockholms universitet, som i fjol jämförde skolornas och Skolinspektionens provrättning i fjol. Han håller nu på att slutföra en liknande rättningsgranskning i år, och kan konstatera att mönstret håller i sig.

– Rättningen av de nationella proven i sig är mer generös på de fristående gymnasieskolorna än de kommunala, säger Jonas Vlachos.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han konstaterar att när Skolverkets listning av överbetyg och omrättningen av prov läggs samman, blir slutsatsen att friskolornas betygsgenerositet snarare varit underdriven. Han poängterar dock att det är stora skillnader mellan friskolorna, både när det gäller rättning och betygssättning. Varför det är så att de fristående gymnasieskolorna är generösare med sina betyg, kan Jonas Vlachos bara spekulera i.

  – Det finns ju starka incitament för alla typer av skolor att generera vad som på pappret är goda kunskapsresultat. Och den enklaste och billigaste vägen att göra det är att rätta proven generöst och att sätta höga betyg. Det är en enorm spridning mellan skolor hur man sätter betyg i förhållande till nationella prov.

  Jonas Vlachos forskning visar också att betygsinflationen, att betygen som sätts är högre än vad elevens kunskaper motsvarar, till viss del hänger ihop med skolkonkurrensen inom en kommun.

  Han har både tittat på relationen mellan provresultat och betyg och en elevs gymnasiebetyg i förhållande till det tidigare grundskolebetyget.

  Mer om skolvalet

  Sökmotor: Leta dig fram till din favorit svd.se Granskning: Skolorna som ger högst betyg svd.se Enkät: Kända svenskar om sitt skolval svd.se Guide: Ta hjälp av SvD för att hitta rätt skola svd.se Quiz: Vad kan du om grundskolan? quiz.svd.se Sök och jämför grundskolor här svd.se Vad kan du om grundskolan? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Det råder stora skillnader i betygssättning mellan gymnasieskolorna.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X