”Jag har de bästa lärarna i landet”

Gymnasieskolan Europaskolans elever hör till Sverigetoppen. Satsningar på spetskunskap, handplockade lärare och extra studietid ska göra de redan duktiga bäst.

Publicerad
Europaskolan Strängnäs Rektor Thomas Axelsson.

Europaskolan Strängnäs Rektor Thomas Axelsson.

Foto: Malin Hoelstad / Svenska Dagbladet
Efter reklamen visas:
Skolresan europaskolan

Currykyckling, kotlettrad med ratatouille, nudelwok, tomatsallad med feta.

Europaskolans matbespisning påminner om en bättre lunchkrog. Ändå lär det inte vara enbart lunchens förtjänst att Europaskolans elever hör till landets bästa, även om maten är en medveten satsning, säger Thomas Axelsson, rektor för Europaskola i Strängnäs, över en portion kycklinggryta.

Europaskolan erbjuder en nationell spetsutbildning i science, en fördjupad naturvetenskaplig inriktning. Men det beror egentligen enbart på att de bara fick välja en spetsinriktning – målet är att vara bäst i allt, menar Thomas Axelsson.

Och en koll på listan över alla de kunskapstävlingar som Europaskolan Strängnäs elever har vunnit, indikerar att de faktiskt inte har långt dit. Även elevernas meritvärden ligger bland det högsta i landet - vilket kunde tyda på detsamma. Men vad säger egentligen ett betyg? frågar sig Thomas Axelsson, medveten om den stora problematiken med glädjebetyg och betyg som konkurrensmedel.

– Med de betyg vi har idag sätter skolor indirekt betyg på sig själva när de sätter betyg på eleverna.

Europaskolan Strängnäs Rektor Thomas Axelsson.

Europaskolan Strängnäs Rektor Thomas Axelsson.

Foto: Malin Hoelstad / Svenska Dagbladet

Men att Europaskolans elever till och med slår Franska skolan i språktävlingen Prix de la Francophonie en Suède.

Eller att de tre av de fyra senaste åren kommit etta i utställningen unga forskare, där vinnaren får en betald sexveckors utbildning på MIT i Boston.

Att elever vid skolan, inte bara klarar utan också får diplom för utmärkta resultat, i Cambridgetestet CAE.

Ja, det är svårt att argumentera mot.

Europaskolan Strängnäs Rektor Thomas Axelsson. Foto: Malin Hoelstad / Svenska Dagbladet

Vi är en icke vinstdrivande friskola. Det försvinner inte iväg några pengar härifrån.

Thomas Axelsson lämnar för säkerhets skull över en lista på skolans vinster och utmärkelser, att hålla reda på alla går inte, säger han, märkbart nöjd.

Så vilken är hemligheten? Europaskolans spetsutbildning drar förstås till sig ambitiösa elever. Och visst är det så, eleverna är ambitiösa, säger Thomas Axelsson. Han hävdar att eleverna hyfsat speglar befolkningen - men den del av befolkningen som vet att de vill plugga vidare, lägger han till. Enligt statistik från Skolverket är till exempel andelen elever med invandrarbakgrund högre än i snitt i riket.

Att studiemotiverade elever samlas ger i sig god effekt på studieviljan. Forskarna kallar det kamrateffekten. Är det hela svaret?

– Det handlar om lärare. Lärare, lärare. Och jag har de bästa lärarna i landet, säger Thomas Axelsson.

Flera av skolans lärare är disputerade. Språklärarna ska ha ämnesspråket som modersmål för att undervisa på skolan. I de fall det inte går att lösa tas alltid personer med språket som modersmål in för att konversera i smågrupper med eleverna.

Flera lärare pendlar för att kunna jobba i Strängnäs - precis som bara hälften av eleverna kommer från orten.

Man gör regelbundet studiebesök på andra skolor, lärarna tittar på varanderas lektioner. Det handlar hela tiden om finjusteringar, menar Thomas Axelsson.

Varje krona investeras där den behövs mest.

– Vi är en icke vinstdrivande friskola. Det försvinner inte iväg några pengar härifrån. Du såg matsalen? Vi lägger mer pengar på maten än skolor i snitt, men vi har begagnade stolar och bord. För det är inte där pengarna gör någon skillnad.

Det är maj, en av de första riktigt varma dagarna. Men i kaféet i en av skolans många utspridda byggnader, hänger ett gäng elever. Några spelar tv-spel. Och när vi sätter oss och snackar så det känns som att bilden som Thomas Axelsson gett stämmer ganska bra. Ändå tycker de skolans rykte som pluggskola är överdriven.

– Om man inte tar ansvar och håller koll, då är det klart att det är tufft. Men det har blivit lite hypat också, att man måste plugga så mycket. Jag tycker ändå att jag har otroligt mycket fritid, säger Filip Lange som går Företagarprogrammet.

Men visst, inställningen när många studiemotiverade samlas, sprider sig, konstaterar de.

Om någon elev halkar efter i undervisningen läggs obligatorisk stödundervisning in på schemat. Stödundervisning finns under lov och flera gånger i veckan, i alla ämnen till dem som behöver det - eller till dem som vill bli bättre. Eller bäst.

– Flera i vår klass som man inte alls tycker skulle behöva stödundervisning går dit, säger Filip Lange.

Sett till Skolverkets statistik är det också en dubbelt så hög andel av eleverna som har utökad studieplan, mot i snitt i riket.

– Vi har jobbat målmedvetet för att bli bättre i alla delar. Precisionen i detaljerna har blivit bättre. Och konkurrensen bland skolor oändligt mycket hårdare. Det gör att det finns fler bra skolor att välja på.

Att Europaskolans uppgift är att göra de redan bra, bättre, är inget Thomas Axelsson hymlar med. Utan bra grundskolebetyg, då blir det tufft - även om det finns platser lediga.

– Kommer man med precis godkänt från nian och tror att man ska kunna segla igenom här. Ja, det gör de inte.

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons