Annons

”Skolrankningen mycket bättre nu än tidigare”

Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet.
Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet. Foto: Christine Olsson/TT

Det är verkligen inte en entydig bild att storstadskommuner missgynnas i rankningen, skriver Johanna Jaara Åstrand från Lärarförbundet i en replik.

Under strecket
Publicerad

I snart tjugo år har Lärarförbundet presenterat rankningen Bästa skolkommun, och självklart syftar vår rankning i grunden till att sätta ljuset på kommunernas viktiga roll som förutsättningsgivare för oss lärare och skolledare. Steg för steg har vi också gjort rankningen bättre. Samtidigt är rankningar aldrig lätt, och därför tar vi tacksamt emot synpunkter och tankar på hur vi kan bli bättre. I SvD den 20 januari skrev två moderata ordförande i utbildningsnämnder i Stockholms län en debattartikel där de kritiserade den för 2019 förändrade rankningen, främst utifrån att de ser att den missgynnar storstadskommuner. I denna replik ges svar på de viktigaste frågorna i artikeln.

Först vill jag lyfta att det verkligen inte är entydig bild att storstadskommuner missgynnas i rankningen. Tvärtom har till exempel Danderyd fått den bästa placering någon kommun i Stockholmsregionen haft på länge i 2019 års rankning.

Annons
Annons
Annons