Skolprojektet som blev en kokbok

Det började som ett projektarbete i skolan. Nu gör 18-åriga Sally Jönsson succé med sin kokbok Skippa nudlarna med recept för fattiga studenter och andra hungriga.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nudelsoppa i portionspåsar och makaroner med ketchup är vardagsmat för många studenter. Och billigt blir det förstås men varken särskilt gott eller näringsriktigt. Så när Sally Jönsson skulle bestämma ämnet för sitt projektarbete sista året i gymnasiet fastnade hon för studentmat.

– Jag ville gärna jobba med mat i mitt projekt, jag tycker att det är så roligt. Och då kom jag att tänka på studentmat. Det är så många som säger att det är svårt att laga billig och nyttig mat, men jag ville visa att det inte alls är omöjligt, berättar Sally Jönsson.

När terminen började i höstas hade hon redan förberett sig genom att kolla upp priser och recept. Hon startade en blogg, skippanudlarna.com, och lade upp sitt första recept, raggmunk med lingon och bacon med en portionskostnad på 7 kronor.

Annons
Annons

Sedan dess har det blivit ett 100-tal recept på bloggen med bilder som hon själv har tagit. Det dyraste kostar 17 kronor per portion och många av rätterna kostar högst en tia.

Så småningom bestämde Sally sig för att samla sina recept i en kokbok. Skolprojektet skulle avslutas i påskas, men i samma veva var kokboken klar och bloggande fortsatte av bara farten. Nu är den första upplagan av kokboken slut och hon ska låta trycka upp fler.

Ungefär tre gånger i veckan lagar Sally bloggmat och det är familjen som får vara försökskaniner. I sina recept går hon in för att använda bra proteinkällor som inte är för dyra. Finare köttbitar väljer hon bort, liksom exempelvis paprika, som ger lite utbyte förhållande till det höga kilopriset.

– Jag försöker få in mycket av de prisvärda grönsakerna i mina rätter. Många tänker på grönsaker som något man serverar vid sidan av men de kan ju tillagas på så många olika sätt.

Sally är uppvuxen i en familj, som tycker om att laga mat och har alltid fått hjälpa till i köket. Men hennes eget intresse vaknade på allvar för två år sedan.

– Då bodde jag ensam under en månad och var helt enkelt tvungen att laga mat själv. Då upptäckte jag hur roligt det var.

Vilket yrke Sally ska välja i framtiden har den nyblivna studenten inte bestämt än. Men något som har att göra med mat, hälsa och livsstil ligger förstås högt på önskelistan.

Ingrid Eriksson

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons