Annons
X
Annons
X

Skolor startar utan tillstånd

Flera fristående gymnasieskolor har startat utbildning utan tillstånd från Skolinspektionen. Nior som nu söker till gymnasiet bör ­kontrollera valet noga – annars riskerar de både giltiga betyg och studiebidrag.

De kommande veckorna väljer elever runtom i landet gymnasieinriktning. Den 15 februari är sista dag att söka gymnasieprogram i Stockholms län, och tunnelbanans reklamplatser täcks nästan uteslutande av lockande löften från gymnasieskolor.

Men sedan flera fristående gymnasieskolor har startat utbildningar utan tillstånd råder Skolinspektionen eleverna att noggrant undersöka skolan innan de ansöker. Annars väntar flera obehagliga överraskningar.

–Det vi tycker är särskilt allvarligt är att eleverna som tas in inte är medvetna om detta. Det här kan äventyra deras framtida högskolestudier, säger Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd på Skolinspektionen.

Annons
X

Elever som går på en friskola som saknar tillstånd riskerar att inte få något formellt gymnasiebetyg. Om CSN upptäcker saken dras elevernas studiebidrag in. Dessutom är inte elevens hemkommun skyldig att låta eleverna slutföra utbildningen på den kommunala skolan om Skolinspektionen lägger ned det otillåtna programmet.

Skolverket har tidigare i efterhand godkänt utbildningar för att inte eleverna skulle hamna i kläm. Men nu berättar Claes-Göran Aggebo på Skolinspektionen att myndigheten ska sluta se genom fingrarna när reglerna bryts. I framtiden kommer inspektionen att stoppa skolor som bedriver utbildning utan tillstånd.

I höstas startade John Bauer-gymnasiet i Umeå två inriktningar, ett estetiskt och ett hotell- och restaurangprogram, trots att det pågick en rättsprocess och Skolinspektionens godkännande inte hade vunnit laga kraft.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  John Bauer-gymnasiets marknadschef Martin Hytting säger att skolan inte fick veta att godkännandet hade överklagats av Umeå kommun.

  –Det upptäcktes inte förrän i oktober: Ojsan hoppsan, de har ju inte rätt till bidrag. Vi tyckte ju att det här var jävligt pinsamt för vi brukar vara noga, säger han.

  Länsrättens dom var till John Bauer-gymnasiets fördel. Eleverna, som under tiden hade flyttats till ett annat program, fick fortsätta som tidigare.

  Varför startade ni en utbildning innan beslutet hade vunnit laga kraft?

  –Det var ett misstag vi gjorde, säger Per-Erik Lorentzon, John Bauer-gymnasiets utvecklingschef.

  Idag väntas Skolinspektionen fatta beslut om ytterligare en skola: Praktiska gymnasiet i Örnsköldsvik.

  Där har huvudmannen Baggium AB startat ett gymnasieprogram med inriktning på larm och säkerhet.

  –Den här huvudmannen har tidigare startat en inriktning utan tillstånd och vi har tagit beslut om att det inte fick förekomma. I det här fallet har man ändå startat en inriktning utan tillstånd, säger Claes-Göran Aggebo.

  Utbildningschef Patrik Nystedt säger att Baggium inte medvetet har startat ogiltiga inriktningar. Några nya elever tas inte in till hösten och Baggium ska ansöka om tillstånd för en larmutbildning i Örnsköldsvik.

  –Självfallet ska eleverna få den utbildning de har sökt. Det kommer vi att lösa genom att utnyttja att vi har 30 skolor inom Baggium och flera av dem har giltigt tillstånd, säger han.

  Eftersom sista ansökningsdatum närmar sig i de flesta svenska kommuner ska Skolinspektionen skynda på granskningen av upp till tre andra friskolor som misstänks sakna tillstånd.

  –Det här är en problematik för kommunerna som måste förvissa sig om att utbildningen är berättigad till bidrag innan de betalar, säger Claes-Göran Aggebo.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X