Skolor: ”Det är ett exceptionellt läge just nu”

På torsdagen träffar utbildningsminister Anna Ekström (S) företrädare för skolorna för att diskutera coronavirusets effekter.
På torsdagen träffar utbildningsminister Anna Ekström (S) företrädare för skolorna för att diskutera coronavirusets effekter. Foto: Lars Pehrson

Halvtomma klasser, inställda utflykter och gymnasielärare i förskolan – så ser det ut på svenska skolor. I Norge och Danmark ska skolorna hållas stängda, men på svenska Folkhälsomyndigeten pågår ingen sådan diskussion. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan skolstängning ha negativa effekter.

Under strecket
Publicerad
Annons

I onsdags beslutade Danmark att offentliga skolor, förskolor och utbildningsinstitutioner ska hålla stängt i två veckor från och med måndag för att minska spridningen av det nya coronaviruset.

– Jag uppmanar alla familjer som har möjlighet att redan från i morgon hålla sina barn hemma, sade den danska statsministern Mette Frederiksen.

På torsdagen följde Norge Danmarks exempel och beslutade att hålla alla lärosäten, skolor och förskolor stängda. Det meddelade den norska regeringen på en presskonferens på torsdagen.

I Sverige rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla friska elever ska gå till skolan, vilket väckt många reaktioner. I Stockholm beslutade till exempel flera friskolor både inom grundskolan och gymnasiet att tillfälligt stänga redan i förra veckan. Under en presskonferens på torsdagen berättade statsepidemiolog Anders Tegnell att myndigheten på fredagen ska träffa nordiska kollegor för att höra hur de resonerat när de beslutat att stänga skolor, men att den i dagsläget inte finns en aktiv diskussion i Sverige om en sådan åtgärd.

Annons
Annons

– Att stänga skolor är en väldigt komplicerad fråga. Sjukvården skulle bli av med personal då bland annat. Om man stänger skolor för tidigt skulle det kunna ha en negativ effekt istället. Detta kräver en stor fingertoppskänsla, säger Anders Tegnell.

SvD:s rundringning på torsdagsförmiddagen till några kommuner visar att skolorna håller öppet som vanligt.

– Jag har inga som helst egna synpunkter utan följer myndigheternas rekommendationer. Friska barn går till skolan, sjuka stannar hemma, säger Bengt Randén, utbildningsdirektör i Göteborgs stad, till SvD.

I Göteborgs stad jobbar man med olika scenarier både på kort och lång sikt, beroende på hur virusläget i samhället förändras.

– Skulle vi få ett nytt läge kanske vi till exempel får slå ihop olika enheter och se hur vi kan använda vår personal klokast. Sedan har vi rutiner som att man ska vara extremt noggrann med hygienen, säger Bengt Randén.

Kommer det mycket frågor från föräldrar?

– Det kommer en del, självklart. Vi har riggat en organisation som kan ta emot det.

Kungsbacka tillhör de kommuner med elever som smittats, på Särö skola handlar det om två fall. Skolchef Maria Andersson vill inte säga hur gamla eleverna är men att berättar att de mår förhållandevis bra.

– De är hemma och inte jättesjuka, utan vanligt sjuka, säger hon.

Ungefär en tredjedel av eleverna var frånvarande i onsdags och även bland personalen var fler än vanligt hemma från jobbet.

I Kungsbackas beredskapsplan finns en tydlig prioritering. Om många i personalen blir sjuka samtidigt är det hos de små barnen och i särskolan som resurserna ska läggas. Ett tänkbart alternativ för högstadiet är att eleverna får sköta sin undervisning själva, eller på distans.

Annons
Annons

– Vi tittar på behovet av omsorg, det är vägledande för oss.

Maria Andersson säger också att kvaliteten kan få stryka på foten om läget förvärras.

– Då får vi flytta om personal, dra ner på bemanningen och sänka kvaliteten. Jag tror inte vi kommer få så många vikarier då de kommer behövas även på andra ställen i samhället.

Än så länge är det inte aktuellt att stänga skolan.

– Det är viktigt att förskola och skola håller öppet, även för att andra instanser i samhället ska kunna hålla igång.

Alla aktiviteter som inte är avgörande för betygssättningen har ställts in, som utflykter till museum och utbytesresor både inom och utanför Sverige. Språkelever som planerat att åka till Frankrike eller Spanien får skjuta upp sina resor.

– Vi följer utvecklingen timme för timme och det jag säger gäller precis just nu. Vi gör ständiga uppdateringar beroende på vad som händer i landet, säger Maria Andersson till SvD på torsdagsförmiddagen.

Göran Isberg är utbildningsdirektör i Jönköping, där en elev smittats. Eleven hade haft kontakt med smittade personer och vårdas hemma.

Redan för en vecka sedan påbörjades Jönköpings kommuns pandemiplan där man tagit höjd för ett scenario där mellan 25 och 40 procent av personalen skulle vara borta samtidigt.

I så fall blir det drastiska förändringar, som att den pedagogiska verksamheten i förskolan upphör och övergår till enbart omsorg. Både barn och lärare sorteras om och till exempel kan gymnasielärare, som har självständiga elever, få rycka in i förskolan.

– I ett sådant läge går vi in i krisledning och det skulle kunna innebära att gymnasieskolor stängs så att lärarna kan arbeta med de yngre barnen. Det är ett exceptionellt läge just nu som vi får hantera på bästa sätt, säger Göran Isberg.

Annons
Annons

Klockan 14 på torsdagen träffar utbildningsminister Anna Ekström (S) företrädare för skolhuvudmän, myndigheter och organisationer för att diskutera coronavirusets effekter för att diskutera eventuella åtgärder.

"I en sådan här situation är det viktigt att skolans huvudmän kan fatta bra beslut så att eleverna får den utbildning de har rätt till", säger Anna Ekström i ett pressmeddelande.

"Regeringen tar den här frågan på stort allvar och vi är beredda att vidta åtgärder i närtid", fortsätter hon.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson säger att myndigheten den senaste tiden förberett sig på att agera med anledning av covid-19.

– Vi jobbar med massor av olika tänkbara scenarier, som exempelvis en eventuell stängning av skolor, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson till TT.

Han berättar att skolverket diskuterar hur man ska kunna säkerställa att alla elever får sin rätt till utbildning tillgodosedd även om skolor måste stänga. Myndigheten har bland annat pratat om möjligheten att ta skollov i anspråk för undervisning.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons