Annons
X
Annons
X

Skolmördaren avled på sjukhus

Ett nytt finskt skottdrama på en skola i Kauhajoki har skördat minst tio liv. Den 22-årige gärningsmannen Matti Saari sköt sig också själv till döds efter massakern.

[object Object]
Kauhajoki efter massakern där elva personer hittills har mist livet. Både här och i övriga Finland håller kyrkorna minnesstunder i kväll. Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA / SCANPIX

Skolskjutningen i Kauhajoki

Artiklar, webbtv, bildspecial och grafik:

Läs även

Nio av dem som dödades i skottlossningen på Sydbottens yrkesinstitut i Kauhajoki var elever. Ett av offren var inte elev i skolan, men polisen vet inte ännu om det är en lärare eller någon annan av personalen i skolan.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Polisen vet namnen på offren, som alla var från närområdet, och de anhöriga har redan informerats, uppger FNB. Officiellt har dock inga offer ännu identifierats. Alla kroppar har transporterats till Helsingfors för identifiering.

  Annons
  X

  Enligt tidningen Hufvudstadsbladet finns det ännu inga säkra uppgifter om dödsoffrens identiteter. Kropparna ska vara svårt brandskadade och tidigast i morgon förväntas de första kropparna kunna identifieras. Enligt tidningen kan en av de dödade vara en manlig lärare.

  Skjutandet ska ha inletts klockan tio på förmiddagen svensk tid.

  Polisen hade förhört den misstänkte massmördaren före massakern, så sent som i går vid 18-tiden, men vidtog inga åtgärder, säger Finlands inrikesminister Anne Holmlund, som ansvarar för ordningsmakten. Polisen hade också förvarnats om massakerhot som förekommit på internet.

  – Jag har inga uppgifter om vad som försigick i går, jag vet bara att han förhördes, säger kommissarie Urpo Lintala till SvD.se.

  Den misstänkte Matti Saari hade en tidsbestämd licens för en 22-kalibrig pistol från augusti månad, uppger YLE.

  I skolan utbröt efter skottlossningen två bränder, en i närheten av ytterdörren, den andra på andra våningen. På tredje våningen trängde elden in i golvkonstruktionerna och eftersläckningen pågick långt in på tisdagseftermiddagen.

  Enligt rektor Tapio Varmola angrep förövaren ett tentamenstillfälle där det fanns cirka 20 elever. 22-åringen ska ha gått in i rummet och skjutit vilt omkring sig. Man misstänker att gärningsmannen även hade med sig sprängämnen, eftersom en vaktmästare har sett honom med en väska. Först kom uppgifter om att 22-åringen skulle ha skjutit ihjäl sig, men överläkaren Matti Lehto vid universitetssjukhuset i Tammerfors sa tidigt på tisdagseftermiddagen till SvD.se att förövaren har en skottskada i huvudet och har förts till Tammerfors för vård. Saari avled på eftermiddagen på sjukhuset, uppger AP.

  Matti Lehto säger att flera läkarteam har skickats till skolan för att ta hand om chockade elever och anhöriga.

  Kari Saarinen är sjukhuschef på Seinajokis sjukhus, dit samtliga skadade fördes inledningsvis. Han bekräftar för SvD.se att man hittills tagit hand om två allvarligt skadade personer som förts till Tammerfors och två lindrigt skadade som är kvar på sjukhuset.

  När skjutandet började var cirka 150 personer i skolbyggnaden, säger rektor Tapio Varmola på yrkeshögskolan som delar byggnad med Sydbottens yrkesinstitut där dramat utspelades. Varmola säger till FNB att han höll ett informationsmöte för yrkeshögskolans personal i den tredje och översta våningen när han fick kännedom om händelsen. Varmola tog sig ut ur huset på några minuter.

  – Folk sprang ut ur huset i två riktningar. När jag gick ut hörde jag inga skott, bara skrik, säger Varmola, som fortfarande befinner sig i närheten av skolan till FNB.

  Chockade elever från skolan erbjuds psykologisk hjälp på hälsostationen i Kauhajoki. Röda korset har skickat en krisgrupp på 15 personer till Kauhajoki och också staden har bildat en krisgrupp. Krishjälp ordnas också i Jokela och på andra håll i landet, skriver Hufvudstadsbladet.

  Kauhajoki ligger nära Kaskö i södra Österbotten.

  Finland har enligt Reuters det tredje högsta vapeninnehavet i världen – bara USA och Jemen ligger högre.

  Maila SvD.se mailto:tipsa@svd.se

  Cherno Jallow

  Annons
  Annons
  X

  Kauhajoki efter massakern där elva personer hittills har mist livet. Både här och i övriga Finland håller kyrkorna minnesstunder i kväll.

  Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA / SCANPIX Bild 1 av 2

  Den 22-årige Matti Juhani Saari poserar med en pistol på en bild från hans sida på internet.

  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X