”Skolminister Baylan gick över gränsen”

Ministerstyre, censur – eller vanlig ­politisk debatt. Åsikterna om skol­minister Ibrahim Baylans agerande går isär. Nu är det upp till Konstitutions­utskottet, KU, att fälla avgörandet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Miljöpartiets Mikaela Valtersson ”hoppade högt” när hon hörde Ibrahim Baylan kritisera Skolverkets rapport i tv:s morgonsoffa. Skolministern gick över gränsen, anser hon.
–‑Jag har svårt att tolka det på annat vis än att om en minister så tydligt uttalar att en rapport aldrig borde ha kommit utanför Skolverket, så påverkar det processen.

Hon konstaterar: först kom kritiken från Ibrahim Baylan, sedan drogs rapporten in. Ett faktum som fick både m och fp att blixtsnabbt KU-anmäla ministern för misstänkt ministerstyre. Regeringen gillar inte Skolverkets slutsats att friskolor är effektivare än kommunala skolor, säger Sten Tolgfors (m), som beskriver Ibrahim Baylans agerande som ”mycket anmärkningsvärt”.
–‑Bara misstanken att en minister försöker påverka publiceringen är skadlig för synen på myndighetens självständighet.
Kollegan i utbildningsutskottet, Ulf Nilsson (fp), är inne på samma linje:
–‑Även om en minister har rätt att uttrycka sin åsikt om saker och ting var det oerhört olämpligt att säga att rapporten aldrig borde ha släppts. Det ska han inte lägga sig i.
Men KU:s vice ordförande Göran Magnusson (s) tror inte att det skett något otillbörligt ministerstyre.
–‑Jag har väl uppfattat det som att rapporten inte dragits tillbaka för att ministern haft synpunkter på den, utan därför att Skolverket redan tidigare tyckt att det inte var någon bra kvalitet på den där.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons