Annons

Skolk skrivs in skolbetyget

Regeringen kör över tunga remissinstanser, och beslutar inom kort att skolk ska anges i elevernas betyg. Kritikerna har fel attityd, anser utbildningsminister Jan Björklund (FP). S-ledaren Håkan Juholt är ”fruktansvärt upprörd” över de nya reglerna, och Socialdemokraterna byter nu åsikt i den omdebatterade frågan.

Under strecket
Publicerad

Skolkade du i skolan? Satt Sveriges toppolitiker alltid i skolbänken? SvD har frågat partiledarna om de har skolkat. (Fredrik Reinfeldt (M) har inte kunnat nås.) Jan Björklund (FP): –Ja, det har jag gjort. Det var inte speciellt mycket, men det var naturligtvis fel även då. Det berodde på lättja. Hade vuxenvärlden varit tydlig med upptäckt, registrering och sanktioner hade jag förmodligen inte skolkat.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Maud Olofsson (C): –Ja, jag har skolkat. Ibland för att vara med på aktiviteter med Cuf (Centerpartiets ungdomsförbund.)

Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Göran Hägglund (KD): –Ja, det har hänt. Orsaken var helt enkelt att just då lockade det lokala fiket mer. Det var naturligtvis inte bra.

Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Håkan Juholt (S): –Sanningen är nej. Jag har inte skolkat en enda gång. Det berodde nog på att jag hade respekt för mina föräldrar. De sade tidigt till mig: ”Det är bara vi som heter Juholt”, och det fanns inte på min karta att skolka.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Maria Wetterstrand (MP): –Ja, för att gå på politisk information från något parti som kom till aulan. Skolan tyckte inte det var skäl till frånvaro, men det tyckte jag och gick ändå.

Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Peter Eriksson (MP): –Ja, jag har skolkat en gång i femte klass, och meddelade då lärarinnan att jag gjorde det för att träna inför en viktig fotbollsmatch. Men det föll inte i god jord.

Foto: TOMAS ONEBORG

Lars Ohly (V): –Ja, jag har skolkat. Det hände både på högstadiet, framför allt i nian, vid några tillfällen, men ännu oftare på gymnasiet. Tyskalektionerna besöktes inte varje vecka, vilket märktes på betyget i årskurs ett.

Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX
Foto: VIKTOR LUNDBERG/SCANPIX

Var tionde elev på högstadiet skolkar minst en gång i månaden. På gymnasiet är den ogiltiga frånvaron ännu högre, enligt Skolverkets statistik.

Inte acceptabelt, enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Annons
Annons
Annons