Skolinspektionen används som hot
Lärare och skolledare utsätts för påtryckningar och hot om anmälan till Skolinspektionen från elever och vårdnadshavare om läraren inte sätter ett visst betyg. Att samhällets kanske viktigaste yrkesgrupp utsätts för hot när den genomför sitt arbete är orimligt, skriver lärare, rektorer med flera.
De flesta myndighetsbeslut går att överklaga i Sverige. Lärares betygsättning är dock ett område som inte omfattas av denna överklaganderätt. Det finns många skäl till detta. Det har gjorts åtskilliga utredningar i frågan och man har alltid kommit fram till att det inte är effektivt att låta betygsättning omfattas av överklaganderätt. Läraren är alltså suverän i sin myndighetsutövning att sätta betyg. För skolväsendet är Skolinspektionen den myndighet som ansvarar för att granska skolors kvalitet, verksamhet med mera. Det är till Skolinspektionen man ska vända sig om man anser att det finns brister i skolans verksamhet.
Tyvärr visar det sig att lärare och skolledare utsätts för påtryckningar och hot om anmälan till Skolinspektionen från elever och vårdnadshavare om läraren inte sätter ett visst betyg. Lärare kan bli uppringda kvällar och helger av arga föräldrar som kräver att läraren ska ompröva sin betygsättning. Detta är ett helt oacceptabelt sätt att otillbörligt försöka påverka lärare.