Annons
X
Annons
X

Skolfotot kan retuscheras

Vitare tänder, finare hy, inga finnar eller påsar under ögonen – det är några av de förändringar som företaget Svenskt skolfoto erbjuder barn och ungdomar att göra på sina skolfoton. Själv ser företaget inget fel i tjänsten, men enligt psykologen och docenten Ann Frisén på Göteborgs universitet spär erbjudandet på barn och ungdomars kroppsfixering.

Foto: COLOURBOX (MONTAGE SVD)

När landets skolelever i höst ställer upp sig för skolfoto erbjuder företaget Svenskt skolfoto en helt ny tjänst. Är någon av de 120 000 elever som företaget varje år fotograferar inte nöjda med de porträttbilder som tas samtidigt som klassfotot ges nu möjlighet att retuschera bilderna i efterhand.

Det innebär att barn och ungdomar som inte är nöjda med sitt utseende bland annat kan göra sina tänder vitare, fixa till hyn eller förminska eller förstora sin näsa. På de exempelbilder som företaget har på sin hemsida har man tagit bort finnar i ansiktet hos en pojke och förminskat munnen hos en flicka.

En annan flicka har fått brunare hy, en ny nyans i hårfärgen och fått påsar under ögonen borttagna.

Annons
X

– Vi har mammor som hör av sig till oss och undrar om vi kan ta bort ett blåmärke eller ett plåster på deras barn. Vi har tjänstvilligt försökt hjälpa till, men nu erbjuder vi tjänsten för alla, säger Svenskt skolfotos vd Göran Dahlberg.

Men tjänsten har knappt hunnit lanseras innan den fått kritik. På flera bloggar undrar skribenterna om det är rätt att erbjuda barn och ungdomar möjligheten att förändra sitt utseende på skolfotot, och när SvD.se ringer upp psykologen och docenten Ann Frisén, som forskar om just barn och ungdomars kroppsuppfattning, reagerar hon skarpt på tjänsten.

– Jag måste säga att jag tycker det är vedervärdigt. Företaget tjänar pengar på ungdomars osäkerhet, säger hon och fortsätter:

– Det här ger signaler om att barn och ungdomar borde se ut på ett särskilt sätt. Att möjligheten finns att ta bort finnar på en bild ger ju signalen att det är fel att ha finnar, trots att det är något helt naturligt.

Enligt Ann Frisén spär de retuscherade skolfotona på barn och ungdomars uppfattning att det viktigt hur man ser ut. Tjänsten gör att skolelever riskerar att få en felaktig kroppsuppfattning, säger hon.

– Det blir en indrillning i att det är viktigt hur man ser ut, när det borde vara tvärtom. Det kan ju finnas en poäng i att alla ser naturliga ut.

Göran Dahlberg på Svenskt skolfoto ser dock inget fel i tjänsten. Än har ingen beställt den – men det beror på att höstens skolfoton ännu inte tagits.

– Vi får avvakta och se hur efterfrågad tjänsten blir. Det kanske är tio eller tusen som vill förändra sina bilder.

Finns det inte en risk att det här spär på kroppsfixeringen i samhället?

– Vi vet ju inte vilka typer av förändringar vi kommer att få förfrågningar om, men jag tycker det är helt ok att vi erbjuder den här möjligheten. Jag tror de flesta kommer att behålla de naturliga bilderna.

Svenskt skolfotos hemsida svensktskolfoto.se
Annons
Annons
X
Foto: COLOURBOX (MONTAGE SVD) Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X