Annons
X
Annons
X

Lavin i Alperna – tre döda

Minst tre personer omkom när en lavin svepte ner över en grupp på nio skolelever och deras lärare i de franska alperna.

Av TT, SvD
(uppdaterad)

Två elever och en lärare uppges vara svårt skadade. De hittades med hjärtstillestånd, säger polisen, och har förts till sjukhus i Grenoble. Fyra elever uppges på kvällen fortfarande vara saknade, rapporterar franska medier.

Tv av de omkomna är elever. Den andre omkomne hade id-handlingar från Ukraina och tillhörde inte skolgruppen, uppger polisen.

Eleverna är i 14-årsåldern och kommer enligt franska medier från en skola i Lyon.

Annons
X

Olyckan inträffade strax före klockan 16 i skidorten Les Deux Alpes i Isère i sydöstra Frankrike. En stor räddningsinsatts har satts igång. Omkring 60 räddningsarbetare använder lavinhundar och flera helikoptrar för att hitta de saknade. Ombord på helikoptrarna finns värmekameror som kan lokalisera kroppar under det tjocka snötäcket.

Borgmästare Pierre Balme säger att skolgruppen åkte i en så kallad svart backe som var stängd för allmänheten på grund av lavinrisken, rapporterar Independent. Området har fått sina första ihållande snöfall de senaste dagarna, vilket har ökat lavinrisken.

Skidskolan Bass gav i går ut en video om riskerna i backarna där starka vindar rådde och en stor mängd snö hade ackumulerats.

Innan dagens olycka har hittills i år fyra personer omkommit i de franska alperna, två från Litauen och en från Spanien respektive Tyskland.

Varje år sker det flera allvarliga lavinolyckor i världen och i Sverige. Men svenska skidbolaget Skistar säger till SvD att det just nu inte finns någon risk för laviner på deras anläggningar. Skistar har bland annat backar i Åre och Sälen. Däremot meddelar skidbolaget att om personer rör sig utanför deras områden kan det finnas risk för laviner.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X