Annons

Skolans misslyckande skapar utanförskapet

Järvalyftet handlar mest om förbättringar på ytan. Men det räcker inte att sminka över problemen. Det viktigaste är istället att skolan fungerar bättre och att utbildning ger jobb och därmed framtidshopp, skriver Benjamin Dousa, riksordförande Moderat Skolungdom, och själv uppvuxen i Kista.

Under strecket
Publicerad

I Svenska Dagbladet (
24/4) kan man läsa om hur studieresultaten har blivit allt sämre och arbetslösheten har ökat. Jag är själv uppvuxen i stadsdelen Rinkeby-Kista, där jag gick i skolan under lågstadiet. För oss som bor på Järvafältet är utanförskapet ingen nyhet. Det är väldigt tydligt hur ungdomar, vars familjer lever i utanförskap, får ärva sina föräldrars situation. Det är uppenbart att skolan misslyckas med att ge den utbildning som människor i Järva har rätt till. Alla politiska partier har misslyckats med uppgiften att förbättra förortsskolorna och därmed bryta det ärvda utanförskapet.

Grundproblematiken är att många förortsungdomar saknar framtidstro. Under en period gällde detta även mig. Att vara inlåst i ett område, där ingen värld utanför existerar, begränsar ens drömmar och möjligheter. Framförallt när fler av dina vänner, föräldrar och förebilder inte får något jobb och struntar i skolan, faller de flesta in på samma väg.

Annons
Annons
Annons