Skolan måste ta upp grooming

Unga på nätet drabbas ofta av vuxna som försöker ta kontakt med dem i ett sexuellt syfte. Kunskapen måste öka. Skolundervisning om grooming borde bli återkommande från lågstadiet till gymnasiet, skriver kammaråklagare Ulrika Rogland och Sven Å Christianson, professor i psykologi.

Under strecket
Publicerad

En trettonårig flicka i Kumla tros ha tagit livet av sig. Nu utreds misstankar om att hon utsatts för grooming. Det är viktigt att kunskap om grooming finns med i undervisningen på skolorna, skriver artikelförfattarna.

Foto: JONAS ERIKSSON/SCANPIX
Annons

En trettonårig flicka i Kumla tros ha tagit livet av sig. I förrgår greps en man misstänkt för att ha haft kontakt med flickan på nätet, i kontakterna ska han ha utgett sig för att själv vara en tonåring. Det finns även uppgifter om att flickan ska ha skickat sexuella bilder till honom, vilka han hotat att sprida, och att mannen har kontaktat ännu fler flickor.

Händelsen är oerhört tragisk och stämmer till eftertanke om ungas utsatthet på internet. Flickan är långt ifrån ensam om att bli lurad på nätet eller att ha skickat sexuella bilder till någon. För sex år sedan, i mars 2007, dömdes den så kallade Alexandramannen för olika sexuella övergrepp mot 58 unga flickor. Han utgav sig på nätet för att vara en ung snygg kvinna vid namn Alexandra och kontaktade unga flickor på olika ungdomssidor under förespegling att de kunde bli modeller. Stegvis med olika strategier, så kallad grooming, förmådde han dem att skicka sexuella bilder, posera i filmer och till sist träffa honom.

Annons
Annons
Annons