”Skolan behöver lära oss att bli mer självständiga”

Kompisarna Ella Dienert, Clara Lindevall och Amina Abdullahi i Göteborg går sista året på högstadiet.
Kompisarna Ella Dienert, Clara Lindevall och Amina Abdullahi i Göteborg går sista året på högstadiet. Foto: Privat

Skolorna har kickat igång på allvar och för Ella, Clara och Amina innebär det sista året i grundskolan. Vi har träffat dem för att höra hur de tänker inför det nya läsåret.

Publicerad

Hur känns det att börja i 9:an?

Ella: – Nervöst och lite läskigt. Det är mycket mer plugg inför gymnasiet med de nationella proven, till exempel.

Clara: – Ja, det är nervöst eftersom det är sista året, men kul eftersom jag vill börja på gymnasiet.

Amina: – Jag känner mig nyfiken på hur det ska bli. Och det skulle vara skönt om jag kände mig mer motiverad till att plugga. Att ta det mer seriöst i 9:an är viktigt.

Vilka tankar har ni inför gymnasiet och det kommande valet?

Amina: – Jag känner mig ganska stressad, har verkligen ingen aning om vad jag ska söka. Jag har bra betyg, men är lite intresserad av att bli läkare i framtiden och det är tuff konkurrens i Sverige.

Ella: – Jag har ingen koll på vad jag vill göra. Vi kommer att gå på gymnasiemässan med skolan, men jag ska i alla fall välja ett yrkesförberedande program eftersom jag vill börja jobba direkt efter gymnasiet. Jag kan plugga på högskolan senare i livet.

Clara: – Så länge jag går ut med alla betyg godkända är jag nöjd, och det är ganska lätt att byta gymnasium om man valt nåt man inte gillar. Jag tror att jag vill jobba med ungdomar, till exempel på en fritidsgård.

Jag tror på fria uppdrag, att inte tvinga på alla samma sak.

Hur tycker ni att svenskundervisning ska se ut för att motivera er till att läsa och skriva?

Amina: – Det bästa är om eleverna tycker att det är kul och det är lärarnas ansvar att hitta ett sätt som intresserar alla elever. Jag tror på fria uppdrag, att inte tvinga på alla samma sak. Exempelvis se om någon film man gillar också finns som bok.

Ella: – Jag håller med, tycker man något är kul vill man göra det oftare och lägga ner mer tid och energi på det.

Clara: – I vår skola har svenskläraren en pärm med olika texter som vi ska läsa och svara på frågor till. Det gör oss mer intresserade och fokuserade.

Hur är den ideala läraren enligt er?

Amina: – Jag tycker att allt inte behöver handla om vad som händer på lektionerna. Min franskalärare är grym. Hon är duktig på att lära ut men också väldigt chill att prata med och intresserad av oss även utanför lektionstid.

Ella: – Precis, då VILL man ju lära sig. Gillar man läraren så gillar man oftast ämnet. Man lyssnar bättre och vill vara bra inför just den läraren.

Om ni fick lägga till ett ämne i skolan, vad skulle det handla om?

Clara: – Hur man klarar sig när man flyttar hemifrån. Hur gör man en budget, till exempel?

Ella: – Skolan behöver lära oss att bli mer självständiga. Hur skaffar man jobb, sparar pengar och köper en lägenhet? Att lära sig räkna ut diametern på en melon hjälper mig inte med det direkt.

Amina: – Ja, man behöver lära sig hur man betalar räkningar, och försäkringar till exempel? Jag kan ingenting om sådant.

Annons
Annons
Annons
Annons