Skola vill hejda märkeshysteri

GENÈVE Ett pilotprojekt med skoluniformer för 15-åringar i Schweiz har lagts ned för att kläderna inte var klassiska nog. Debatten om skoluniformer för att hejda ­märkes- och shopping­hysterin bland elever fortsätter dock i Schweiz, liksom på andra håll i Europa.

Under strecket
Publicerad
Annons

Projektet med skoluniformer har stoppats efter en utvärdering förra veckan. Under sex månader har två klasser med 14- och 15-åringar i en statlig högstadieskola i Basel fått välja ur en kollektion med 14 klädesplagg, och kombinera kläderna som de ville. Kläderna var långt ifrån uniformlika: eleverna kunde välja mellan träningsbyxor, trendiga ”cargo-pants”, munkjackor och runda mössor i rött, svart och vitt. Designern Tanja Klein hade ansträngt sig för att skapa en ”smart-casual”-stil som ansågs passa tonåringar.

Men de moderiktiga skolkläderna föll inte eleverna på läppen. De tyckte att plaggen var alldeles för hippa och inte klassiska och traditionella nog. Basel-eleverna vill hellre ha konventionella skoluniformer som mörka byxor eller kjol, vit skjorta, slips och blazer eller klubbjacka.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons