Annons
X
Annons
X

Skola testar vecka utan mobilnöjen

Högstadieeleverna på Mariaskolan på Södermalm i Stockholm ska försöka klara sig utan underhållning på mobiler och skärmar i en vecka. Experimentet kom till efter att både lärare och elevråd oroat sig över att allt yngre elever fastnar med sina mobiler. Skolan har även infört en mobilfri korridor.

[object Object]
William Nuhma, Melvin Willumsen, Viktor Borgbäck, Leon Alsaksak, elever i klass sju. Foto: TOMAS ONEBORG

Tre av 13-åringarna som SvD träffar har en smart mobil. Den fjärdes telefon gick sönder. Så han har i stället med sig en Ipad till Maria ungdomsklubb i centrala Stockholm.

Här på klubben samlas elever från Mariaskolan, där experimentet ska ske, på kvällarna. Eleven Leon Alsaksak säger att han använder sin mobil för att ringa, sms:a, instagramma och lyssna på musik.

Han säger att alla i hans klass har en mobil, men han tror inte att det blir så svårt att sluta använda mobilen för nöjen i en hel vecka.

Annons
X

– Jag vet inte om det blir svårt, kanske lite jobbigt.

Kompisen Melvin Willumsen tror heller inte att han skulle ha svårt att sluta med mobilen.

– Verkligen inte, jag tycker inte att man borde få ringa ens en gång så att utmaningen blir större. I vanliga fall använder jag mobilen till att ringa, sms:a och kolla Youtube och Facebook.

Experimentet på Mariaskolan drar i gång vecka 46. Reglerna går ut på att eleverna och de lärare som deltar ska skippa all skärmunderhållning. Det innebär att mobilerna bara får användas för samtal och att eleverna endast får hålla på med skolarbete på datorn. De får inte heller spela musik från mobilen eller titta på tv. Den som svarar på ett sms åker ut.

Initiativet kommer från läraren Patrick Gallagher. Han hörde av sig efter SvD:s artiklar om mobilberoende, som han tänker använda i undervisningen.

– Vi har alltid haft problem med mobiler på skolan, men under det senaste året har det exploderat. Föräldrar tänker att de vill kunna nå sina barn. Men de ger dem även en portabel musikspelare, en spelkonsol och kamera som de har med sig varje dag, säger han.

Mariaskolan har nyligen infört rutiner kring elevernas mobilanvändning. En av tre korridorer har blivit helt mobilfri och elevernas mobiler samlas in inför varje lektion. Patrick Gallagher vill poängtera att han inte är teknikfientlig, utan att det är den ständiga uppkopplingen som är problemet.

– Vi behöver ta ett steg tillbaka och sätta gränser. Ungdomar är kloka. Jag hoppas att några elever kommer på att de vill använda mobilen mindre.

Patrick Gallagher har själv en elvaåring hemma, som får lämna mobilen i köket vid sänggång.

– Det fortsätter att komma sms ända fram till halv tolv på natten. Jag tror inte föräldrar har koll på det.

SvD:s artikelserie om mobilberoende svd.se
Annons
Annons
X

William Nuhma, Melvin Willumsen, Viktor Borgbäck, Leon Alsaksak, elever i klass sju.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X