Annons

Skokastaren slipper straff

Mannen som försökte kasta en sko på den terroråtalade Anders Behring Breivik, slipper troligen konsekvenser för det han gjorde.

– Som vi ser på det som skedde nu, bedömer vi att det inte är något för polisen, säger Marianne Grindaker, som är operationsledare i Oslo polisdistrikt.

Under strecket
Publicerad

Breivik fick en sko kastad efter sig under fredagens rättegång. När han kom kom tillbaka in i salen vände han sig mot åhörarna och förkunnade: – Om det är någon som önskar att kasta något mot mig kan de göra det när jag kommer och går, tack.

Foto: SCANPIX

Skokastaren Hayder Mustafa Qasim är 20 år och är den äldre brodern till Karar Mustafa Qasim, 19 år, som dödades av Breivik på Utøya. Bägge kommer från Irak där det anses som en stor förolämpning att beröras av en annan persons sko. När USA:s president George Bush besökt Irak på en avskedsresa innan han avgick, kastades två skor mot honom på en presskonferens.

Efter att Hayder Mustafa Qasim kastat skon och skrikit på engelska till Breivik att han skulle dra åt helvete, fördes Qasim till den centrala akutmottagningen i Oslo, Legevakten.

Annons
Annons
Annons