Annons
X
Annons
X

Skokastaren ångrar sig inte

Dagens rättegång i Oslo fick avbrytas tvärt efter att en man bland åhörarna kastat sin sko mot Anders Behring Breivik. Skon träffade Breiviks advokat. Mannen är bror till en 18-åring som sköts av Breivik.

– När folk i salen började applådera kände jag att jag hade gjort det rätta, säger han till norska tidningen
Aftenposten.

[object Object]
Breivik fick en sko kastad efter sig under fredagens rättegång. När han kom kom tillbaka in i salen vände han sig mot åhörarna och förkunnade: – Om det är någon som önskar att kasta något mot mig kan de göra det när jag kommer och går, tack. Foto: SCANPIX

Enligt SvD:s reporter på plats väckte skokastningen starka känslor i salen där rättegången mot Breivik pågick. Flera personer började gråta medan andra klappade händerna.

Den 18-årige mannen, som rest till rättegången från Irak, var själv anhörig till en av de mördade och när hans brors obduktionsprotokoll lästes upp brast det för honom. Det var hans första dag på rättegången och han berättar för tidningen hur frustrerande han upplevde det.

– Jag såg mig omkring och kunde inte förstå hur folk kunde sitta helt passiva, vara helt professionella till det som kom fram. De har fått sina liv förstörda av mördaren. Jag började skaka, säger han till Aftenposten.

Annons
X

Det var då han tog av sig skon och siktade mot Breivik. Skon träffade Breiviks advokat Vibeke Hein Bära och studsade bort framför åhörarna. 18-åringen fördes ut av polis och fick hjälp att andas lugnt.

– Jag gjorde det som många säkert ville göra. Efteråt kände jag hur stressen släppte, säger han till Aftenposten.

Enligt tidningen kommer det inte att bli något rättsligt efterspel, däremot har säkerheten skärpts ytterligare i salen.

Läs det senaste om rättegången

Annons
Annons
X

Breivik fick en sko kastad efter sig under fredagens rättegång. När han kom kom tillbaka in i salen vände han sig mot åhörarna och förkunnade: – Om det är någon som önskar att kasta något mot mig kan de göra det när jag kommer och går, tack.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X