Så pratar träden med varandra

”Jag gillar de träd som är naturliga på den plats de växer. När jag är i norra Sverige är fjällgranar min favorit och hemma i Tyskland är det bokar”, säger Peter Wohlleben.
”Jag gillar de träd som är naturliga på den plats de växer. När jag är i norra Sverige är fjällgranar min favorit och hemma i Tyskland är det bokar”, säger Peter Wohlleben. Foto: Lars Pehrson

Träd hör, smakar, minns och kommunicerar. Skogvaktaren Peter Wohlleben har skapat en oväntad bästsäljare genom att sätta nya ord på vad som händer i naturen. Nu hoppas han att fler ska få en ny syn på växtligheten omkring oss.

Publicerad
Annons

– I 25 år har jag hållit i guidade turer i min skog i Tyskland där jag berättat om träden. När jag har använt tekniska termer får jag alltid frågan vad jag menar. I stället har jag fått hitta andra sätt att beskriva träden så att människor kan förstå dem på ett känslomässigt plan, förklarar Peter Wohlleben när han är i Sverige i några dagar för att tala om sin bok.

I boken ”Trädens hemliga liv” förklarar den tyske skogvaktaren Peter Wohlleben olika forskningsresultat om träd med ord som vanligtvis används för att beskriva människor och djur. Träden känner smärta, luktar, hör, smakar, minns, kommunicerar, är sociala, ammar och uppfostrar sina barn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons