Annons

Skogsexpert: Moderaterna bevakar särintressen

Foto: Henrik Holmberg/TT

Om vi följer Moderaternas linje och börjar svaja med hållbarheten i skogen gör vi svensk skogsnäring en björntjänst. Det skriver skogsbruksexperten Sten B Nilsson i en replik.

Under strecket
Publicerad

John Widegren, landsbygdspolitisk talesperson för (M), vill inte skydda mer skog (SvD Debatt den 11 februari). Han vill ha någon sorts förbudslag så att arealen undantagen skog inte ökar. Hårdast slår hans förslag mot privata skogsägare som löpande gör stora avsättningar utan ersättning i form av hänsynsytor och frivilliga avsättningar. Ska de inte få göra det i fortsättningen? Hur mycket skog som landets 317 000 skogsägare själva vill skydda och undanta konventionellt skogsbruk måste de väl själva få bestämma. Vart tog mantrat om ”frihet under ansvar vägen”?

Widegren vill även ta bort budgeten för nya reservat. Problemet i detta är att skogsbolagen inte längre köper virke från värdefulla skogar. Utan budget kommer landets skogsägare i kläm eftersom staten inte får inrätta fler reservat enligt Moderaterna. Men unika skogar hittas fortfarande och det blir nu skogsägarna som förlorar om inte staten har pengar att lösa in dessa skogar. För skogsägareföreningar och bolag tänker inte betala för virke de inte kan och vill köpa. Anser Moderaterna att vi skall skrota våra etablerade certifieringssystem? De är en del (även om de har brister) av exportframgången för svensk skogsindustri.

Annons
Annons
Annons