Annons

Lydia Wålsten:Skogsbränderna räddade Miljöpartiet

Under strecket
Publicerad

Miljöpartiets ungdomsförbunds språkrör Hanna Lidström och Axel Hallberg kliver av sina uppdrag. Nu riktar de kritik mot partiledningen för att den inte omvandlade klimatengagemanget i valrörelsen till röster, trots att miljöfrågan var väljarnas viktigaste fråga veckan innan valdagen (Aftonbladet 29/10).
Det finns bara ett problem. Språkrörens logik brister. Augusti 2018 var nämligen den första gången på tre år som MP lyckades komma över sex procent i en mätning. Allt pekar på att det var skogsbränderna som räddade partiet i valrörelsen. Om 27 000 personer hade fått en annan magkänsla när de plockade valsedlar hade partiet åkt ur riksdagen. När man fick 4,4 procent borde man ha varit nöjd.

En undersökning från Novus visar att var femte röst på Miljöpartiet var en taktikröst. Det motsvarar 0,9 procent. Egentligen samlar partiet bara 3,5 procent. Det bekräftas av Demoskops mer färska mätningar. MP är nu riksdagens minsta parti. Från 25 mandat (en större skolklass) till 16 (en mellanstor äggkartong). Tänk, så sent som 2014 var man landets fjärde största parti och utmanade SD om rollen som det tredje. I dag åker MP sannolikt ur om det blir ett extraval.

Annons
Annons
Annons