Analys

Dag Rolander:Skogen står stabil när vinsten tryter

Dag Rolander

SCA har nått en höjd på aktiemarknaden som blivit svår att försvara med rådande vinster och utdelningar. Aktien ser helt enkelt för dyr ut, anser tidningen Aktiespararen.

Under strecket
Publicerad
STIAN LYSBERG SOLUM / TT
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / TT
Annons

Dagens SCA är globalt verksamt inom hygiensektorn med mjukpapper och personliga hygienartiklar och inom svensk skogsindustri. I fjol stod mjukpapper för 53 procent av omsättningen, personliga hygienartiklar för 30 procent och skogsindustriprodukterna för 17 procent. Vinster har sedan länge uppskattats mer när de kommit ur renodlade hygienföretag än från skogsindustri. Därtill har de hygienföretag SCA jämförs med – Kimberly Clark och Procter & Gamble (P&G) – klart högre rörelsemarginaler, 16 respektive 20 procent, vilket pekar på en förbättringspotential.

Att SCA blandar resultat från båda sektorerna är inte idealt, men optiskt sett fungerar dagens struktur bra på aktiemarknaden – för när blickarna går till skogsindustrirörelsen hittar investerarna inte enbart sågade trävaror, massa, kraftliner och tidningspapper utan också Europas största privata skogsegendom med 2,6 miljoner hektar mark. Räcker inte vinsterna till i aktiekalkylen har ett beräknat marknadsvärde på skogen kunnat bakas in.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons