Erica Treijs:Skogen som gud glömde

Erica Treijs

Jättesatsning på en grön omstart, kaffekris och politiker som äntligen kallar en spade för en spade.

Regeringen har beslutat att satsa 12 miljarder på en grön återstart, vilket är dubbelt mot tidigare år. Bland annat ska pengarna gå till ett nytt statligt kompetenslyft för klimatet som ska främja näringslivets klimatomställning och omställning till cirkulär ekonomi. Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) pekade ut kompetensbrist som en av flaskhalsarna för att kunna göra Sverige fossilfritt till 2045.

Visst, ökad kunskap är alltid en viktig parameter i förändringsprocesser och stödet är säkert välkommet när samhället och företagen ska starta om efter att ha gått på halvfart under pandemin.

Men även om många aktörer i näringslivet önskar sig mer av politiken – inte minst vad gäller regelverk och tillståndsprocesser, som senast i fallet med Cementa – är det intressant att notera det förändrade språkbruket.

Statsminister Stefan Löfven må vara en ”lame duck”, med bara månader kvar på posten, men i regeringsförklaringen slog han bland annat fast att klimatkrisen, pandemier, terrorism och organiserad brottslighet måste lösas med samarbete.

Även enligt Per Bolund så befinner vi oss i en klimatkris som får stora effekter för samhället.

Ordet klimatKRIS har därmed befästs även inom politiken som en allmän och vedertagen beskrivning av läget.

Skogen som gud glömde

Kyrkovalet brukar passera utan större engagemang i de breda lagren. Men i år har skogsbruket varit en het politisk potatis och med 466 000 hektar skogsmark är Svenska kyrkan den femte största skogsägaren i landet.
Och DN har i flera artiklar visat på hur kyrkan avverkar stora områden av gammal, värdefull skog.

Flera experter som jag talat med lyfter även kyrkans roll som markägare när en allt elintensivare industri kräver sitt och fler vill satsa på stora vindkraftverk och parker.

Ett tips är att lyssna på SvD-podden Politiken, för det här är en fråga som Torbjörn Nilsson såg sprängkraften i långt före alla andra.

Rör inte mitt kaffe!

I klimatförändringarnas spår drabbas alla – även rika länder. Det slås fast i en rapport från Stockholm Environment Institute.

”Ofta handlar det bara om det nationella egenintresset. Det finns en bristande förståelse för var klimatrisker uppstår, hur de färdas genom det globala systemet och vilka befolkningar och länder som är mest drabbade”, säger Magnus Benzie, en av forskarna bakom rapporten till TT.

Sverige importerar ungefär dubbelt så mycket jordbruksprodukter och livsmedel som vi exporterar och nu hotas något av det allra heligaste – kaffet!

En stor del av det kaffe som konsumeras i Sverige odlas i Brasilien och där kommer produktionen av den populära sorten arabica minska med över 60 procent de kommande årtiondena, enligt rapporten.

G20-länderna mot 1,7 graders uppvärmning

En ny rapport visar att om G20-länderna, som tillsammans står för 85 procent av världens BNP och 75 procent av de globala utsläppen – skulle ha ett utsläppsminskningsmål i linje med 1,5-gradersmålet fram till år 2030 så skulle den globala temperaturökningen kunna hållas under 1,7 grader.

Det låter hoppfullt, men just nu pekar det mot 2,4 graders uppvärmning detta århundrade, jämfört med förindustriella nivåer.

Det positiva är att vissa G20-länder ändå börjat vässa sina klimatambitioner rejält.

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons