”Skogen har en tuff period”

Ingen kris, men en mycket tuff marknad. Skogsindustriernas vd Marie Arwidson vill inte hålla med om Holmen-chefens dystra beskrivning av läget i branschen.

Under strecket
Publicerad
Annons

När det gäller skogsnäringens tillstånd i Sverige och Norden är bilden splittrad just nu. Å ena ­sidan finns det en mängd stora skogsägare som tjänar på att ­virkespriserna stiger, å andra ­sidan plågas de stora pappers- och massatillverkarna av samma fenomen. En del stora bolag som SCA och Holmen är både skogsägare och pappersproducenter, men att skogsgrenen går starkt uppväger inte tappet på produktsidan.

Branschorganisationen Skogsindustrierna företräder ett 60-tal massa- och papperstillverkare och cirka 150 sågverk runt om i landet. Organisationens vd Marie Arwidson tycker inte att man ska dra alla över en kam och ropa ”kris” bara för att det går dåligt för de tunga skogsbolagen på ­börsen.

–Nej, jag skulle inte säga att det är en kris. Vi är inne i en konjunktur där de här företagen har en tuff period. Flera kostnads­faktorer pekar åt fel håll. Den allmänna konjunkturen försvagas. Men ser du långsiktigt så är det en industri som har mycket goda förutsättningar.

Annons
Annons
Annons