Annons

Viktiga detaljerna – så hittar du rätt skor

Efter semestern är det många som längtar efter att komma i gång med träningen efter vila och ledighet. Men hur ska man göra för att hitta motivation och undvika skador? Här är en guide på vad du ska tänka på när du väljer skor för din träning i höst.

Att välja rätt skor för din träning är viktigt av flera olika anledningar. Om du har skor som inte är anpassade för träning eller inte passar finns risken att du drar på dig onödiga och långvariga skador som sätter stopp för träningen.

Så vad är viktigt att tänka på? Det beror på hur du har tänkt att träna och vad du vill få ut av din träning. Fötter är olika och alla har olika behov och krav, tänk därför på att välja en sko som täcker upp många olika behov.

Hur ska skorna sitta?

Det är viktigt att du har en träningssko som sitter bra. Både över foten, på sidorna och vid hälen. Annars kan vissa övningar bli lidande och du riskerar att anstränga foten i onödan. När du provar en sko bör du se till att den sitter bra i hälen och inte glappar. När du har knutit skorna ska foten inte kunna glida fram och tillbaka. Du ska ha lite utrymme vid tårna men inte så att det blir luftigt, då riskerar du att det skaver eller att skon blir klumpig så att du snubblar. Känn utmed skorna när du testar dem så tyget inte ligger över sulan eller spänner för hårt, för då riskerar skon att vara antingen för bred eller för smal för din fot. Tänk på att välja en träningssko som är lite större än din vardagssko, då vissa fötter kan svullna lite under ansträngande träningspass.

Läs mer om smarta tekniken i Reebok Nano X1Extern länk

Hur ska jag tänka kring dämpning?

Vilken typ av dämpning du ska ha i en sko beror på vad du ska ha den till. Vid allround-träning är det klokt att välja en sko som erbjuder bra dämpning men samtligt inte är för mjuk. Övningar med snabba steg kräver lite mer dämpning men vid exempelvis styrkelyft är det bra att ha mer stumma skor då det ger bättre balans i lyften. Så när du väljer träningssko var vaksam på att du inte väljer en löparsko som ofta har mer dämpning och är anpassad för avlastning vid långa springturer och inte träningspass. Det kan hämma din träning och bli en onödig begränsning.

Hur ofta ska jag byta skor?

Sanningen är att skor likt många andra produkter en färskvara. Om du använder skorna för länge nöter du ner dämpningen och om skorna står för länge i hyllan kan gummit torka och greppet och dämpningen blir sämre.

Reebok Nano X1 är en allround-sko med mjuk och slitstark ovandel i patenterat Flexweave-material som både är bekvämt och ventilerar fötterna. Skorna är skapade med hälclip som ger dig ett extra språng när du behöver röra dig snabbt i alla riktningar. Exempelvis om du spelar padel eller går på ett jympaspass. Med lätt och stötdämpande material i sulan får du bra avlastning till din träning. Skon finns i tolv olika utföranden och går att göra personlig med namn eller nummer för att du ska få sko som känns speciell just för dig.

Hitta rätt skor för dig och maxa träningen nuExtern länk
Annons
Detta är en annons från Reebok, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera SvD-redaktionens åsikter.