Annons
X
Annons
X

Kriminella söker hjälp: Måste från Stockholm

Allt fler gängmedlemmar med tungt kriminellt förflutet söker hjälp. Både KRIS och Fryshuset vittnar nu om att de som vänder sig till dem blir allt yngre.

– De har också avancerat snabbare i gänghierarkin, säger Christer Karlsson, ordförande för KRIS.

Skjutningarna i Sverige
Allt fler tungt kriminella söker hjälp hos KRIS och Fryshuset.
Allt fler tungt kriminella söker hjälp hos KRIS och Fryshuset. Foto: Tomas Oneborg

Kriminella som vänder sig till KRIS, Kriminellas revansch i samhället, är 20–25 år gamla och har avancerat snabbt i sin brottslighet, berättar organisationens ordförande Christer Karlsson.

– De sitter i klorna på gängen. Vi märker att de vi får kontakt med nu har börjat sin brottsliga bana tidigare än personer som varit aktuella hos oss tidigare. De här killarna har också avancerat snabbare i gänghierarkin, säger Christer Karlsson.

Kris får oftast kontakt med dem i häkten. Det är där som man har störst chans att påverka dem, menar Christer Karlsson.

Annons
X

Vi måste få bort dem från Stockholm. Det är enda sättet.

– Många har börjat med att vara hantlangare åt äldre och har så småningom avancerat eller bildat egna gäng. När de är fria så är det svårt för oss att nå dem. Vi har ett fönster när de är i häktet och det utnyttjar vi, säger han.

Kris har egna skyddade boenden och just nu finns 15 personer inskrivna på olika ställen runtom i landet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi måste få bort dem från Stockholm. Det är enda sättet, säger Christer Karlsson.

  För ett år sedan hade Fryshusets avhopparverksamhet Passus en person som de arbetade med på heltid. Nu är de tio. Ett heltidsuppdrag innebär att personen har tillgång till stöd och hjälp dygnet runt.

  – Det kan handla om att de lever under en stor press och behöver mycket stöttning, förklarar Camilla Salazar Atias som är Fryshusets gängexpert.

  Ett heltidsuppdrag varar i minst ett år och upp till 18 månader. Personer som behöver den typen av hjälp är oftast tungt kriminellt belastade och avhoppen är mer komplicerade.

  Det kan handla om att personen behöver flytta och att de har svårt att bryta tankemönstret.

  Fryshuset arbetar även med personer som inte behöver hjälp på heltid. Just nu har man ett 20-tal sådana uppdrag och organisationen jobbar även med ett 40-tal personer som sitter på anstalt eller häkte.

  Camilla Salazar Atias berättar att verksamheten inte kan ta emot alla som vill ha hjälp.

  – Vi har jättehögt tryck, större än någonsin. Vi ser att senaste tidens skjutningar leder till fler avhopp, säger hon.

  Man är rädd för sitt liv, eller för att tvingas ta någon annans liv

  Camilla Salazar Atias, som är kriminolog, identifierar två huvudsakliga anledningar bakom avhoppen. Den ena är att man tröttnar på det kriminella livet, mognar och växer ifrån det. Den andra bottnar i konflikter och det eskalerade våldet.

  – Man är rädd för sitt liv, eller för att tvingas ta någon annans liv, förklarar hon.

  Enligt Camilla Salazar Atias är det tack vare regeringens förstärka stöd till verksamheter som arbetar med avhoppare som Fryshuset kunnat anställa fler personer.

  – Kommunerna bekostar uppdraget och uppehälle för avhopparna. En del löser det genom att söka de så kallade ”polispengar”. Men vi har också personer som är extremt aktuella, som kanske är inblandade i en gängkonflikt nu, men som vi fått avslag för.

  Motiveringen från kommunen kan vara att personen inte har drogproblematik eller rätt ålder, berättar Camilla Salazar Atias.

  Annons
  Annons
  X

  Allt fler tungt kriminella söker hjälp hos KRIS och Fryshuset.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X