Annons
X
Annons
X

Skjuter upp beslut om kärnkraft

Allianspartierna skjuter på sin nya kärnkraftspolitik. Det har de borgerliga ledamöterna i riksdagens näringsutskott enats om, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Senareläggningen görs för att blidka en av Centerpartiets kärnkraftsmotståndare, riksdagsledamoten Sven Bergström. Han har hotat med att rösta emot regeringens förslag att dagens reaktorer i framtiden ska kunna bytas ut.

Utskottet föreslår att dagens förbud mot att bygga nya reaktorer tas bort först den 1 januari 2011 och inte i augusti, före valet, som det först var tänkt.

Sven Bergström är nöjd och säger till Ekot att ”det är jätteviktigt att vi låter väljarna få chansen att säga sitt i denna fråga”.

Annons
X

Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att det är en rimlig kompromiss som näringsutskottets majoritet gjort.

– Det finns ett förslag från Sven Bergström som föreslår detta. För mig är det viktigt att vinna riksdagens bifall och att vi får slut på 30 år av inrikes osäkerhet kring hur vi ska få en modern och långsiktig klimat- och energipolitik. Om det är vad som krävs så är det helt möjligt att förena med våra ambitioner.

– Det blir nu också en tydlig valfråga för svenska folket: alliansens långsiktiga klimat- och energipolitik på tre ben mot oppositionens osäkra avvecklingslinje, säger Reinfeldt.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin menar att förvirringen om den borgerliga energipolitiken nu tilltar efter överenskommelsen i näringsutskottet.

  – Jag tycker att det här är en katastrof för långsiktigheten i svensk energipolitik och för svensk industris behov av långsiktiga besked. Nu gör moderaterna analysen att de här beskeden betyder att det blir kärnkraft. Sven Bergström (C) gör analysen att det aldrig kommer att byggas kärnkraft i Sverige. Vad är egentligen innehållet i regeringens energipolitik i dag? undrar Sahlin.

  – Vi rödgröna har ett tydligt besked. Vi ska inte bygga framtida svensk energipolitik på kärnkraften och det beskedet går vi till val på.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X