Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Erika Hallhagen: Skivsamling värd att behålla

Att samla eller inte samla, det är frågan. Erika Hallhagen börjar tänka tanken att rensa i skivhyllan, men oroas över att Sveriges Radio inte vårdar svenska folkets fysiska skivbackup: Grammofonarkivet.

(uppdaterad)
928 startades arkivet då man anställde en person för att enbart ansvara för skivorna i Radiotjänst. På bilden ses en man gå bland hyllorna i arkivet.
928 startades arkivet då man anställde en person för att enbart ansvara för skivorna i Radiotjänst. På bilden ses en man gå bland hyllorna i arkivet. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

MUSIKFÖRVARING

Nytt år, nytt blad – ut med det gamla, in med det nya. Januari är utrensningens tid: bort med den barrande granen, halva garderoben, några kokböcker och deckare... Och när en ändå är igång – är det inte dags att göra som alla andra och knö in skivsamlingen i mjuka fodral och lägga ner den i lådor? Lagom till att alla andra har tagit det definitiva steget och skänkt allt till Myrorna.

Jag kommer från en familj av samlare. Från en hälsingesläkt med härbren fulla av koppartunnor och kökssoffor, och en östgötagren med källaren full av vinylplattor, urklipp och annan popmemorabilia. Det ska finnas ett kallskafferi proppat med konserver, svamp och sylt. Garaget är inte till för bilen – det är ämnat att lagra det som förut fanns i härbret. Det går visst att spara tuschpennor som inte fungerar, så länge de är av nostalgiskt värde. Går tekannan sönder, ha kvar locket, det kan komma till användning.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är mot min natur att göra mig av med min skivsamling, ändå ska sägas att jag nu har snuddat vid tanken, trots att 2013 inte mer än börjat.

  Annons
  X

  Betydligt värre än att jag, högst eventuellt, kommer att vara otrogen min inre 40-talistman är dock hur Sveriges Radio behandlar Grammofonarkivet – världens tredje största skivsamling med en miljon plattor. Medan det kanske är sunt att jag gör mig av med Aaron Carters självbetitlade debut är det ödesdigert att utsätta musikarkivet i Radiohusets källare för de ökade sparkrav som troligen tillkännages i slutet av månaden. Lika oroväckande är det att regeringens public service-utredning som kom i höstas inte ens nämner samlingen. I Norge har landets ledning i samarbete med NRK tvärtom lagt pengar på att flytta sitt musikarkiv till Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana och därmed gjort den tillgänglig för allmänheten (om än magasinerad i ett fjäll).

  Redan har lokalradiostationer runt om i Sverige, med ledningens goda minne, sålt ut sina samlingar – P4 Västerbotten auktionerade ut sin i höstas till förmån för Världens barn. En del av kanalerna har gjort det utan Grammofonarkivets vetskap och därmed har skivor som inte huvudarkivet köpt in för att de funnits katalogiserade via lokalradiostationerna gått förlorade. De stationer som har kvar sina arkiv, som Radio Jämtland, uppdaterar dem inte alls som tidigare, då även musikproducenterna har blivit färre – Jämtlands sitter till exempel 60 mil bort i Luleå.

  Det mesta av den musik som trots besparingarna köps in av Grammofonarkivet är i digitalt format, och filerna som lagras håller än så länge inte samma kvalitet som dem på cd. Dessutom fattas mycket metadata, det vill säga den information som annars finns i skivkonvolutet, vilket gör att katalogiseringen inte blir fullständig.

  Nu finns förvisso Aaron Carters skiva från 1998 på Spotify, men medföljer det någon poster och någon penna där det står ”I love Aaron”? Det lutar åt att jag, i väntan på att dessa metadata kommer digitalt, står fast vid min samling. Förhoppningsvis gör även Sveriges Radio det när det gäller svenska folkets.

  SvD:s populära Språkquizer

  quiz.svd.se quiz.svd.se quiz.svd.se

  Senaste krönikorna på SvD Kultur

  Annons
  Annons
  X

  928 startades arkivet då man anställde en person för att enbart ansvara för skivorna i Radiotjänst. På bilden ses en man gå bland hyllorna i arkivet.

  Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X