Krönika

Teresa Küchler:”Skitstaden” Charleroi har fått nog

Teresa Küchler

När den prestigefyllda organisationen World Press Photo i år delade ut sitt förstapris i fotojournalistik i kategorin samtidsfrågor till ett reportage om Charleroi så rann bägaren över hos borgmästaren i den belgiska småstaden.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vinnaren, den italienska fotografen Giovanni Troilo, skriver i bildtexterna i sitt fotoreportage ”Europas mörka hjärta”, att Charleroi fortfarande genomlever den industriella kollapsen, ökande arbetslöshet, ökad invandring och kriminalitet. ”Perverst och sjukt sex, rashat, neurotisk fetma och missbruk av psykofarmaka verkar vara det enda som hjälper mot detta endemiska obehag”, skriver Troilo. En av bilderna föreställer ett par som har sex i en bil på en parkeringsplats, en annan en gravt överviktig man som sover på en köksbänk i ett mörkt hem.

Borgmästaren Paul Magnette bad i veckan World Press Photo att dra tillbaka priset, och hävdade att inte en enda invånare kände igen sig i beskrivningen, och att bilderna var kränkande och oprofessionella. ”Charleroi är inte på något sätt Europas mörka hjärta”, skrev Magnette.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons