Annons

Josefin Holmström:Skippa deckaren – läs om din fiende istället

Är du inbiten MUF:are? Läs ”Kommunistiska manifestet” i sommar.
Är du inbiten MUF:are? Läs ”Kommunistiska manifestet” i sommar. Foto: Christine Olsson/TT.

Bryt din filterbubbla detta valår och läs böcker som bekantar dig med din meningsmotståndare. Se din fiende i vitögat och lär känna honom. Det kan såväl öka empatin som vässa dina egna argument.

Under strecket
Publicerad

Visa din meningsmotståndare respekt genom att lyssna till vad han faktiskt säger och genom att sätta dig in i hans tankesätt, skriver Josefin Holmström. Bilden föreställer Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) vid debatt i riksdagen den 13 juni.

Foto: Jessica Gow/TT

Det är den tiden på året då folk börjar lägga ut bilder på sin sommarläsning på sociala medier. Inför semestern plockar de ihop den bunt böcker – ofta deckare, bestsellers eller lagom hajpade genombrottsromaner – som ska nära dem andligen under de lata dagarna i hängmattan eller på båtdäcket eller var de nu befinner sig.

Det är dock sällan denna lektyr innehåller spår av kontrovers, obehag eller utmaning. Jag förstår det – jag ägnade just en vecka åt att stänga av hjärnan och läsa Stephen King – men ett valår som detta kanske det vore idé att tänka strategiskt kring sin läsning. Jag skulle vilja föreslå följande läsprogram: bekanta dig med dina meningsmotståndare.

Annons
Annons
Annons