Skinka med knorr

Nu är det hög tid att köpa julskinka. Oftast vet vi ingenting om hur grisarna är uppfödda. Ibland är det också svårt att se om skinkan är svensk eller inte.

Under strecket
Publicerad
Annons

Mellan 6 000 och 7 000 ton julskinka säljs i julhandeln i Sverige. Ofta är priset lockbetet när butikerna saluför denna julbordets minsta gemensamma nämnare. Men det finns en liten nisch för kvalitet, vilket kan innebära ekologisk uppfödning av frigående grisar som slaktas i en stressfri miljö. Priset blir därefter - minst 100 kronor kilot. Ofta kan du hitta bra skinka i saluhallarna, men inte bara där. Här hittar du grisar i kvalitetssegmentet:

Roslagsgrisen kommer från Väddö i Roslagen, där den produceras enligt gårdens uppfödningsmodell. Grisarna äter enbart vegetabiliskt foder från gården. Roslagskött säljs i flera Ica-butiker i Stockholmsområdet, hos Cajsa Warg på Södermalm och på Bondens egen marknad på Söder i dag, lördag. www.roslagskott.se

Annons
Annons
Annons