Annons

Skillnader i dödfödslar över landet

Varje år föds i snitt fyra döda barn per 1 000 födda barn i Sverige. Exakt varför vissa barn dör i magen vet vetenskapen förvånansvärt lite om.
Varje år föds i snitt fyra döda barn per 1 000 födda barn i Sverige. Exakt varför vissa barn dör i magen vet vetenskapen förvånansvärt lite om. Foto: AP

Risken för att ett barn dör i magen är betydligt högre i Östergötland, än i Stockholm. I Sverige, som länge har varit bäst i världen på att förhindra dödfödsel, har läget försämrats och Sverige ligger numera långt efter flera andra länder.

Under strecket
Johan Nilsson / TT
Publicerad

På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen utrett risken för dödföddhet. Det vill säga att ett barn föds utan livstecken efter den 22:a graviditetsveckan. I det här arbetet har Karin Källén, utredare på Socialstyrelsen och professor i klinisk epidemiologi vid Lunds universitet, och kollegan Anastasia Nyman jämfört alla regioner och landsting med Stockholm, som är det största landstinget.

– Då ser man tydligt att det finns statistiskt signifikanta skillnader mellan olika regioner, även om man tar hänsyn till olika riskfaktorer. På så sätt ser man att risken för dödföddhet i exempelvis Region Skåne är 25 procent högre än i Stockholm, säger Karin Källén.

Annons
Annons
Annons