Annons

Skillnad på hus och hus

Två tvillingbröder ärvde varsin tomt i Torekov, mycket nära varandra och nästan lika stora. Den ena tomten taxerades till 1,2 miljoner kronor. Den andra till 2,4 miljoner. Så ska det inte kunna vara i ett rättssamhälle, menar Villa­ägarnas Riksförbund, och utsåg husen i Torekov som vinnare i tävlingen ”vansinnigaste taxeringsvärdet”.

Under strecket
Publicerad

Tvåa i Villaägarnas tävling om det ”vansinnigaste taxeringsvärdet” blev en fastighet med en enkel sommarstuga vid Mälaren på vilken det råder förbud mot ytterligare byggnationer. Fastigheten har värderats av två oberoende mäklare till cirka 2,6 miljoner kronor.

Men enligt taxeringsvärdet, som i år höjdes från drygt 2,4 till över 4,1 miljoner kronor – borde huset gå att sälja för i runda slängar 5,5 miljoner kronor. Taxeringsvärdet ska, om det är korrekt satt, motsvara 75 procent av marknadsvärdet.

– Jag vill inte sälja, men jag är ensamstående och var tidigare orolig för att förmögenhetsskatten skulle göra det omöjligt för mig att behålla huset. Nu är jag orolig för att den kan komma tillbaka. Värdet är satt efter en schablon, men jag tänker naturligtvis överklaga, säger ägaren Kersti Ståhlberg.

Sveriges knasigaste taxeringsvärde hittar man dock i Torekov på Bjärehalvön. Det har över 1200 personer som röstat på Villaägarnas Riksförbunds hemsida bestämt.

Lena Boströms två tvillingsöner ärvde varsin ”tvillingtomt” i de centrala delarna av byn. Den ena har en area på 941 kvadratmeter och ett taxeringsvärde på knappt 2,4 miljoner kronor. Den andra, som är som är något mindre – 844 kvadratmeter, anser myndigheterna är värd hälften så mycket, 1,2 miljoner kronor.

Annons
Annons

–Skillnaden före den senaste taxeringen var cirka 300000, vilket var rimligare. Det är en viss skillnad på tomterna, även om den inte är stor. Sedan spårade det plötsligt ur fullständigt nu i år, säger Lena Boström.

Orsaken är att de båda tomterna, trots att de ligger bara något kvarter från varandra, hamnat i två olika värdeområden. Följden blir att brodern med den högre taxerade tomten får betala drygt 10000 kronor mer i skatt varje år jämfört med den andre brodern. Detta eftersom obebyggda tomter inte omfattas av den kommunala fastighetsavgiften, utan beskattas med 1 procent av taxeringsvärdet.

–Det här visar att taxeringsvärdena idag är för godtyckliga för att duga som skatteunderlag. Eller som underlag för vad det än vara må. Det är hög tid att fasa ut systemet, säger Villaägarnas vice förbundsdirektör Joacim Olsson.

Kan ni få stöd för detta hos regeringspartierna? Taxeringssystemet blev ju kvar när den kommunala fastighetsavgiften infördes.

–Vi skrev nyligen en gemensam debattartikel i ämnet med Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. Så de har klart och tydligt pekat ut färdriktningen. Och under Almedalsveckan förklarade Lennart Hedquist, skatteutskottets moderate ordförande, att han inte är främmande för en sådan utveckling.

Till Moderaternas stämma, som inleds idag, har det lagts två motioner om taxeringssystemets avskaffande. Som partistyrelsen har avslagit.

–Ja, men det finns en reservant i partistyrelsen, och det borgar för en intressant debatt, säger Joacim Olsson.

Reservanten heter Hans Wallmark, riksdagsman från Skåne, och han ställer sig helt bakom Villaägarnas linje.

–Stämman är fri att fatta vilka beslut den vill, och en utredning med sikte på ett avskaffande kan mycket väl bli partiets politik, säger han.

Men finns det ett tillräckligt brett stöd för detta i partiet?

–Ja, det tror jag. Taxeringsvärdena är en sådan sak som retar många, och rädslan finns för att taxeringen kan möjliggöra ett återinförande av en beskattning av den gamla modellen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons