Annons

Thomas Gür:Skillnad på bosättare och invandrare

STOCKHOLM 2015-09-12 Flyktingar som anlänt med tåg till Stockholms central på lördagen. SJ fick sätta in extratåg mellan Malmö och Stockholm på lördagen för att transportera det stora antalet människor på flykt som kommit in i landet de senaste dagarna. 220 flyktingar kom med tåget från Malmö som kom in till Stockholm Central 14.39.
STOCKHOLM 2015-09-12 Flyktingar som anlänt med tåg till Stockholms central på lördagen. SJ fick sätta in extratåg mellan Malmö och Stockholm på lördagen för att transportera det stora antalet människor på flykt som kommit in i landet de senaste dagarna. 220 flyktingar kom med tåget från Malmö som kom in till Stockholm Central 14.39. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Under strecket
Publicerad

Det finns en avgörande skillnad bland nykomlingar till ett land. Den skillnaden fångas i de två engelska begreppen immigrants och settlers.

I en av de bästa böcker som på senare år har skrivits i migrationsfrågan, och som ännu inte översatts till svenska, ”Exodus. How migration is changing our world” (2013), introducerar utvecklingsekonomen Paul Collier de två termerna och skillnaden dem emellan, som ett utmärkt analytiskt verktyg; ett verktyg som nästan aldrig används i den svenska diskussionen.

Annons
Annons
Annons