Annons
X
Annons
X

Skiljelinjen är tydlig inför valet 2014

Riksdagsvalet i september 2014 kommer att stå mellan två tydliga alternativ för Sverige. Regeringen satsar på att låna till ytterligare skattesänkningar. Vi socialdemokrater anser i stället att det är viktigare att investera i fler jobb, utbildning för unga och en bättre skola, skriver Magdalena Andersson (S).

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson.
Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson. Foto: SCANPIX

BRÄNNPUNKT | S POLITIK

Sverige är ett bra land. Många års ansvarsfull politik med investeringar för framtiden har lagt grunden för vår starka ekonomi. Men många känner oro för framtiden. Klarar vi jobben? Lär sig barnen tillräckligt i skolan? Kan vi lita på välfärden när vi behöver den? Många signaler pekar på att Sverige är på väg åt fel håll.

I dag är arbetslösheten i Sverige högre än i de flesta jämförbara länder. Ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast kring 25 procent. Och antalet långtidsarbetslösa har nästan tredubblats under regeringens tid vid makten. Samtidigt har kunskapsresultaten i skolan sjunkit sex år i rad. Sveriges position som kunskapsnation är hotad.

Ett viktigt skäl till de växande problemen är att Sverige inte längre investerar för framtiden som tidigare. Så ser regeringens prioriteringar ut. Skatterna har under de senaste åren sänkts med ungefär 120 miljarder kronor. Investeringarna kommer inte i närheten av detta.

Annons
X

Nu sätter vi i gång arbetet med vår budgetmotion för 2014. Med den lägger vi grunden för vår politik under valåret. Vårt mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det är vår ledstjärna. Därför kommer vi att fokusera våra förslag på fyra områden: en aktiv näringspolitik, jobb och utbildning för unga, mindre klasser i skolan och extratjänster i välfärden.

Sverige behöver en aktiv politik för fler jobb i nya och växande företag. Näringslivet är inget särintresse. Nya jobb skapas genom att fler företag kan växa och anställa. Därför kommer vi att föreslå bättre förutsättningar för de små och medelstora företagen, och bättre möjligheter till innovation och finansiering. Redan i budgetmotionen kommer vi att föreslå att den andra sjuklöneveckan avskaffas.

Genom att nå nya marknader kan företagen växa. Vi kommer därför att föreslå ett starkare exportfrämjande på tillväxtmarknader. Dessutom är det angeläget med fortsatta satsningar på drift och underhåll av järnvägen. Det främjar såväl möjligheterna till arbetspendling som exportindustrins godstransporter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I dag har nästan 40000 ungdomar gått utan arbete i mer än 6 månader. Det är ett förödande sätt att börja sitt vuxenliv. Nu måste vi tillsammans se till att våra ungdomar får jobb eller börjar studera. Det kommer inte marknaden att lösa av sig själv.

  Om vi vinner valet kommer vi att införa en 90-dagarsgaranti: Ungdomar ska få ett jobb eller börja plugga senast efter 90 dagars arbetslöshet. De som inte har avslutat gymnasiet ska följa en plan för att fullfölja sina studier. Redan i budgetmotionen kommer vi att föreslå ett första steg i denna garanti.

  Vår vision är tydlig: Varenda ung kvinna eller man ska få känna känslan av en klocka som ringer vid 6-tiden när det fortfarande är becksvart ute. De ska hälla i sig en kopp kaffe och traska iväg mot en arbetsplats eller ett lärosäte som väntar på dem. Det kan kännas beskt – men vårt budskap till Sveriges ungdomar är enkelt: Vi står för en jobbigare morgon – men ett bättre liv.

  Den viktigaste framtidsutmaningen för Sverige är att vända utvecklingen i skolan. Forskningen visar att det är effektivast att göra tidiga investeringar i barns lärande. Därför fokuserar vi på tidiga insatser i förskola och de första åren i skolan.

  Vi kommer att investera i mindre klasser i skolan. Mindre klasser möjliggör högre kvalitet på undervisningen. Lärarna får mer tid för varje enskild elev och bättre möjlighet att ge varje elev stöd i sin utveckling.

  Arbetslöshet är ett stort slöseri med mänsklig kraft. Just nu betalar Sverige dyrt för att sysselsätta långtidsarbetslösa inom Fas 3 med uppgifter som inte efterfrågas på den ordinarie arbetsmarknaden.

  Samtidigt berättas återkommande att våra gamla blir sängliggande för länge och inte får komma ut som de önskar. Många anställda berättar att det finns gott om enklare arbetsuppgifter som behöver utföras – som inte blir utförda för att tiden inte räcker till.

  Vi vill avskaffa Fas 3. I stället vill vi inrätta extratjänster i offentlig och ideell sektor. Så möter vi den enskildes behov av att komma in i ett jobb – samtidigt som vi höjer kvaliteten i välfärden.

  Riksdagsvalet i september 2014 kommer att stå mellan två tydliga alternativ för Sverige. Regeringen kommer att säga att det mest angelägna är att låna till ytterligare skattesänkningar. Vi socialdemokrater vill lösa framtidsutmaningarna och anser i stället att det är viktigare att investera i fler jobb för Sverige, jobb och utbildning för våra unga och en bättre skola för våra barn. Där går den tydliga skiljelinjen i svensk politik.

  MAGDALENA ANDERSSON (S)

  ekonomisk-politisk talesperson

  Annons
  Annons
  X

  Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X