X
Annons
X

”Trigger warnings ett sätt att passivisera människor”

Christina Hesselholdt hemma i Köpenhamn Foto: Daniel Nilsson

Christina Hesselholdts romansvit "Sällskapet" handlar om medelklassmänniskor med helt vanlig ångest. Som bor bra, mitt i Köpenhamn, och har så fullt upp att de inte hinner tänka på barn. Samtidigt liknar boken inget annat.
SvD besökte henne i hemmet på Østerbro.

– Jag ville skriva om människor med vanliga västerländska sår. Människor som lider av dödsångest, som har kärleksproblem eller sörjer sina döda föräldrar. Men som gör det inom normalitetens gränser. Då är medelklassen verkningsfull, för det är ju också den klass som de flesta av oss i den här delen av världen fortfarande tillhör, säger Christina Hesselholdt.

Vi sitter i hennes hem, en stilfullt och lågmält inredd lägenhet i borgerlig stil som hon delar med sin 18-åriga dotter, på Østerbro, en av de lite finare stadsdelarna i Köpenhamn. Här bor stadens välbärgade medelklass – vackra gamla hus, grönskande träd och ett stort utbud av butiker och restauranger. I det här området har Christina Hesselholdt bott i över tjugo år, och det är också här hennes bok "Sällskapet", som nyligen kommit ut på svenska, till dels utspelar sig. Redan i trapphuset möts vi av den livliga, svartvita lilla hunden Sniffer. Hon kastar sig över oss, viftar på svansen och verkar väldigt exalterad över vårt besök.

Sällskapet utgörs av Camilla och hennes vänner, ett gäng i 35-50-årsåldern som alla är högutbildade och som utifrån sina privilegierade positioner förhåller sig till detta att vara människa. Som läkaren Kristian, som drabbas av den stora västerländska meningslösheten och plågas av skuldkänslor. Han vill åka till Syrien och göra skillnad men fastnar ironiskt nog bland papperen i sitt överbelamrade arbetsrum.

Christina Hesselholdt hemma i Köpenhamn

Foto: Daniel Nilsson Bild 1 av 4

Christina Hesselholdt, och hennes hund Sniffer, fotogrerad i sin bostad på Østerbro i Köpenhamn

Foto: Daniel Nilsson Bild 2 av 4

Christina Hesselholdt

Foto: Daniel Nilsson Bild 3 av 4
Foto: Daniel Nilsson Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X