Reportage

Utdömda sjukvården – som klarade ebolan

Hälsocentralen i Adofure.
Hälsocentralen i Adofure. Foto: Wome Uyeye

I delar av Nigeria är sjukvården obefintlig. WHO har klassat sjukvården som en av världens sämst utvecklade. Samtidigt bedrivs högspecialiserad vård i världsklass på flera sjukhus i Lagos. Och förra årets ebolautbrott klarade Nigeria bäst av alla västafrikanska länder.

– Väldigt imponerade, säger professor Hans Rosling till SvD.

Publicerad
– Vi behöver sängar, personal och teknisk utrustning Ibland måste vi också bevaka att det inte blir stölder här av läkemedel och tom möbler". Joke Olatunde (chefsjuksköterska) Emily Adekola och  Jokotade Awoddola i Adofure

– Vi behöver sängar, personal och teknisk utrustning Ibland måste vi också bevaka att det inte blir stölder här av läkemedel och tom möbler". Joke Olatunde (chefsjuksköterska) Emily Adekola och Jokotade Awoddola i Adofure

Foto: Wome Uyeye
Hälsocentralen i Adofure.

Hälsocentralen i Adofure.

Foto: Wome Uyeye
Annons

LAGOS & AKURE. Nigerias facit blev totalt 41 döda i ebola under 2014. I Guinea, Sierra Leone och Liberia antas över 11 100 människor ha dött.

– Nigeria gjorde allt rätt när de fick sitt första fall på flygplatsen i Lagos förra sommaren. Jag är förbluffad över hur duktig man var på klassiskt smittskyddsarbete. De agerade snabbt och effektivt i att spåra och hålla koll på personer som misstänktes ha varit i kontakt med någon ebolasmittad. En viktig förklaring är säkert att de hade god beredskap och stor erfarenhet av att jobba med andra typer av epidemier, säger Hans Rosling, professor emeritus i global hälsa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons