Annons
X
Annons
X

Skilda världar för Ericsson och Apple

Apples kanonrapport lyfte aktiekursen och även Ericsson steg men Apples börsvärde är ändå knappt 18 gånger större än Ericssons. Annat var det för tio år sedan.

[object Object]
Ericssons vd Hans Vestberg. Foto: BERTIL ERICSSON/SCANPIX

Ericsson hade en kort men spektakulär kulmen på den makalösa börsuppgång som påbörjades sommaren 1996. Bara under fem månader mellan oktober 1999 och mars 2000 steg kursen med 230 procent.

Apple var vid den tidpunkten i en helt annan fas, under 1997-1998 var bolaget mycket illa ute och när Ericsson nådde sin topp var börsvärdet 1 800 miljarder kronor mot cirka 180 miljarder kronor för Apple.

Men bubblan sprack och Ericsson-aktien bottnade på hösten 2002 efter ett ras på 98 procent.

Annons
X

– Man kallar ju det här för it-bubblan men det var ju i större utsträckning en telekombubbla, säger Håkan Ogelid, redaktör på Computer Sweden.

Idag är det omvända roller, Apple är världens högst värderade företag och chockade på tisdagen aktiemarknaden med betydligt starkare siffror än väntat. Analytikerna hade grovt underskattat tillväxten i bolaget.

Apple-aktien steg kraftigt i efterhandeln till över 600 dollar och börsvärdet är nu cirka 3 800 miljarder kronor vilket är nästan 18 gånger mer än Ericssons 215 miljarder. Det är inte minst framgången med Ipad som överraskat bedömarna.

- Under första kvartalet sålde Apple fler Ipad än HP sålde bärbara datorer och det gäller alltså en produkt som inte fanns på marknaden för två år sedan, säger Ogelid.

Framgångarna för Apple gynnar också Ericsson påpekar han.

- Även om det inte märks så mycket i Ericssons aktiekurs så har man levererat väldigt mycket kapacitet till teleoperatörerna och det är ju bland annat en följd av den ökade datatrafik som användare av Iphone och Ipad genererar, säger Ogelid.

Följ Ericssons aktie på börsen här http://bors-nliv.svd.se/index.php/detail/index/772 Apple tjänar 1 miljard kronor – per dag blog.svd.se
Annons
Annons
X

Ericssons vd Hans Vestberg.

Foto: BERTIL ERICSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X