Annons

Per Gudmundson:Skilda valdagar gör demokratin mindre grå

Idag går Danmark till kommun- och regionval. Även Sverige hade skilda valdagar fram till 1970.
Idag går Danmark till kommun- och regionval. Även Sverige hade skilda valdagar fram till 1970. Foto: Janerik Henriksson/TT
Under strecket
Publicerad

I Syddjurs kommun på Midtjylland har den mångårige liberale fullmäktigeledamoten och läraren Per Zeidler slutligen dragit tillbaka sin kandidatur. Petad som borgmästarkandidat för Liberal Alliance efter ekonomiska oegentligheter registrerade han i sista sekund en egen partibildning, Social Liberal Borgerliste, bestående av enbart honom själv och sonen. Men när lokaltidningen häromveckan avslöjade att han varit frånvarande från kommunsammanträden för att i stället bevista gangbangträffar i det gamla församlingshuset i Ammitsbøl, som för ändamålet utrustats med en gynekologstol, blev trycket för hårt.

Även i Danmark anses det opassande att en byrådsmedlem och ledamot i familje- och institutionsnämnden arrangerar gruppsexmöten mellan anonyma män och unga prostituerade. I alla fall om han tagit betalt, och alltså gjort sig skyldig till koppleri, vilket nu utreds av polisen. Men det går fortfarande att rösta på honom. Valsedlarna är redan tryckta.

Annons
Annons
Annons