Annons
X
Annons
X

Skidsemester med god guldkant

LIVSKRAFT. Med varierade backar, stor liftkapacitet och gott om snö har Klövsjö/Storhogna mycket att erbjuda den skidsemestrande familjen. Det sjuder av liv bland byns mathantverkare som har öppnat stenugnsbageri, gårdsmejeri och gårdsbryggeri.

[object Object]
Med varierade backar, stor liftkapacitet och gott om snö har Klövsjö/Storhogna mycket att erbjuda den skidsemestrande familjen. Foto: STINA CEDERHOLM

Solen gassar mot Klövsjö skidområde, det är påsk och anläggningens mest besökta helg under vårvintern. Ändå är det fridfullt och förvånansvärt lugnt i backarna och liftköerna tar aldrig mer än några minuter.

Sexåringen får privat skidundervisning av sin farfar i barnbacken medan vi tar tvååringen på ryggen i en bärsele och susar ner för välpreparerade nerfarter med gott om svängrum.

En av förklaringarna till att åkningen flyter på så bra är sexstolsliften Klövsjö express som svävar ovan trädkronorna med utsikt över tre svarta nerfarter, fjällbjörkar och vita vidder.

Annons
X

Mycket har hänt sedan 1963 då de första tankarna på en skidanläggning föddes hos bröderna Lars och Jan Backskog, som rådde om marken upp till fjällbasen på Klövsjösidan.

–Det var efter en resa till Österrike som vi började tänka i de banorna. Då var här bara skog och på den tiden fanns en rädsla för exploatering, säger Jan Backskog och tittar ut över den nybyggda och trendigt inredda restaurangen på Klövsjöfjäll hotell & konferens, som drivs av brorsonen Anders Backskog.

I slutet av 60-talet tog liftbyggandet fart, först i Storhogna och sedan i Klövsjö. Men det dröjde 30 år innan liftsystemen byggdes ihop. Ungefär samtidigt köpte Skistar liftarna, vilket sedan dess gör att samma liftkort gäller såväl i Klövsjö/Storhogna som i‑Vemdalen och Björnrike några mil bort.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Många barnfamiljer söker sig hit för att det finns varierad åkning för hela familjen och på eftermiddagen drar underhållningen med liveband igång på solterrassens after ski. Efter att ha avnjutit apelsiner i en snödriva och vilat ovana fötter från slalompjäxor tar vi bilen ner mot byn Klövsjö, vackert belägen i en sluttning ner mot Klövsjön.

  Precis som i resten av Jämtland sjuder här av småföretagsamhet. På bara några år har det poppat upp ett mikrobryggeri, ett stenugnsbageri och ett gårdsmejeri. Något som ger ett mysigt mervärde till vistelsen för alla som vill kombinera friluftsliv med goda upplevelser av annat slag.

  Vi stannar till vid en ladugård. Det är Klövsjö gårdsbryggeri, eller KGB, som det förkortas, och en grupp turister är på rundtur hos ägaren Jan Zakrisson som berättar om hobbyn som växte.

  Allt började med att Jan gick en ölbryggarkurs på friluftsmuseet Jamtli i Östersund för drygt 20 år sedan. Efter det började han experimentera med ölbryggning.

  När barnen flyttat hemifrån kände han att det var dags att ta nästa steg. Jan vågade satsa och byggde om den stora ladugården som stått tom i 15 år.

  –Min fru är rätt glad att bryggandet flyttat upp från källaren.

  Under hösten har KGB fått Folkhälsoinstitutets tillstånd att tillverka starköl och vin. Nu bryggs här Röd nirvana, Oppistuggu gårdsale, Klövsjöbrygd och Bond ale som alla tappas på flaska för hand.

  –Målet för mig är inte att hamna på Systembolagets hyllor utan att man ska kunna köpa mitt öl på restauranger och barer häromkring. Och kanske så småningom att få sälja på gården, säger Jan Zakrisson.

  En bit bort ligger Kullens gårdsmejeri. I den lilla ost- och delikatessbutiken står Leif Engman och Stephen Palosaari och hjälper kunder att välja bland 30-talet ostar som görs på gården.

  När Leif var barn åkte han till Vemdalen på somrarna och levde på fäbodvall med sina morföräldrar. Det var just livet på fäbodvall som fick Leif och Stephen att lämna Stockholm, där Leif drev reklambyrå och Stephen jobbat med allt från flygbranschen och restaurangbranschen till eget lantbruk.

  –Vi tog med oss våra djur upp hit för att de skulle få beta en sommar. Egentligen skulle vi ha åkt tillbaka sen men vi trivdes så bra att vi blev kvar, säger Leif Engman.

  För fem år sedan köpte de gården som i dag är kombinerad bostad, ladugård med åtta kor och 15 getter, gårdsmejeri och delikatessbutik med kafé. Stephen har erfarenhet av att driva mejeri och för att lära sig ännu mer har han gått flera kurser i ostproduktion på Rösta, i regi av Eldrimner som är ett nationellt resurscentrum för mathantverk i Jämtland.

  Kunderna kommer från byarna runt omkring, både ortsbor och turister. Ostar som säljer bra är parmesan som vunnit guld i SM i mathantverk, blåmögelost och granbarksost.

  Den egna lite fetare fjällyoghurten är en storsäljare och nu finns även ett gårdssmör. Och redan vid påsk bokar kunder årets julost. På övervåningen provsmakar vi några ljuvliga blåmögelostar ur ostbuffén som ihop med en fikabuffé dukas upp på veckosluten. Tanken är att utveckla eventdelen.

  –Allt fler vill ha mer exklusiva upplägg. Kombinationen vinkällare och ostprovning är populärt och kanske öppnar vi så småningom en dag i veckan på fäbodvallen på sommaren, säger Leif.

  Senaste tillskottet i matväg i byn är Klövsjö stenugnsbageri. Vi kliver in i den ljusa nyrenoverade lokalen och möter skidklädda turister som avslutat eftermiddagen med en fika.

  Det var en mathantverkskurs i Ås som fick Erika Dillner att vilja starta ett bageri, och passande nog skulle en idrottsförening sälja sina lokaler.

  Våren 2009 blev de hennes och strax före jul var verksamheten igång. På kursen hade Erika kommit i kontakt med bagaren Nathalie Persson, som är specialist på tårtor och praliner, och fick henne att haka på.

  –Grundtanken är att det ska vara en mötesplats. Vi har redan stammisar som är här varje dag. Och Klövsjöborna är glada att det finns ett ställe där de kan beställa tårtor, säger Erika Dillner.

  Brödet bakas på stenmalet ekomjöl och en hel del på surdeg som kalljäses och stenungsgräddas. Även i tårtorna försöker de ha så naturliga ingredienser som möjligt och använda sig av bär som de plockat själva. Choklad och praliner är något de utvecklar liksom kex och knäckebröd som de också tillverkar.

  Erika är även med i ett lokalt mjölprojekt och kommer kanske att kunna baka sitt bröd av mjöl som är både odlat och stenmalet i Jämtland. Under turistsäsong blir det ett högre tryck och de entreprenörer vi möter ser hur det ena ger det andra: Ju fler roliga saker som finns i byn, desto mer kunder för alla.

  –Folk gillar att vara där folk är, säger Anders Backskog. Man måste kunna handla och shoppa och det här med mat är stort. Det kommer att hända mycket här de närmaste fem åren.

  Annons
  Annons
  X

  Med varierade backar, stor liftkapacitet och gott om snö har Klövsjö/Storhogna mycket att erbjuda den skidsemestrande familjen.

  Foto: STINA CEDERHOLM Bild 1 av 13
  Foto: STINA CEDERHOLM Bild 2 av 13
  Foto: STINA CEDERHOLM Bild 3 av 13
  Foto: STINA CEDERHOLM Bild 4 av 13
  Foto: STINA CEDERHOLM Bild 5 av 13
  Foto: STINA CEDERHOLM Bild 6 av 13
  Foto: STINA CEDERHOLM Bild 7 av 13

  Klövsjöfjäll Hotell och konferens.

  Foto: STINA CEDERHOLM Bild 8 av 13

  Det sjuder av liv bland byns mathantverkare som har öppnat stenugnsbageri, gårdsmejeri och gårdsbryggeri.

  Foto: STINA CEDERHOLM Bild 9 av 13
  Foto: STINA CEDERHOLM Bild 10 av 13
  Foto: STINA CEDERHOLM Bild 11 av 13
  Foto: STINA CEDERHOLM Bild 12 av 13
  Foto: STINA CEDERHOLM Bild 13 av 13
  Annons
  X
  Annons
  X