Recension

Tre bröderSkicklig lantlig tragedi

Under strecket
Publicerad
Annons

Den svenska landsbygden har fått en renässans via svensk film. Kärlek, barnlöshet och neuroser har flyttat från borgerliga salonger till kalvkättar och grovkök. Det odlas en glesbygdsångest på vita duken som vi lätt känner igen. Vi stadsbor står ju bara några generationer från åkern.
Radioteatern bidrar till genren med den timslånga pjäsen Tre bröder - en manlig, svensk och nutida allusion till Tjechov. Stycket handlar om flickan Jenny som är omgiven av en surrealistisk karusell av familjehemligheter.

Pappan sliter men har aldrig berättat om varför storebror super och lillebror är hjärnskadad. Själv gömmer han kondomer på kontoret. En veterinär kallas till gården när kalvarna blir sjuka. Han visar sig heta Massoud. Fadern blir arg - en muslim, en färgad. Ska han snoka på gården och uppvakta Jenny?
Therese Söderberg, elev på Dramatiska Institutet, har skrivit ett drama som börjar likt en Sam Shepard-pjäs där man bytt ut den
amerikanska öknen och dess ensamhet mot en mellansvensk by. ”Inga vapen på matbordet och inget gnäll”, säger pappa Rolf vid familjemiddagen. Miljön är väl skildrad, Therese Söderberg själv kommer från Matfors och vet hur ett lantbruk låter.

Annons
Annons
Annons