Annons
X
Annons
X

Skicka Nordic Battle Group till Libyen

Sverige och EU har en skyldighet att ingripa i Libyen. Vi har de militära resurserna att gå in och sätta stopp för stridigheterna, allt som saknas är de politiska besluten. Det skriver Magnus Andersson och Rickard Nordin, Centerpartiets Ungdomsförbund.

EU:s snabbinsatsstyrka står redo i Enköping att sättas in varsomhelst i världen med tio dagars varsel. På försvarets hemsida kan vi läsa att ”Nordic Battlegroup är en viktig del för att stärka fred, frihet och demokrati i såväl Sverige som andra delar av världen”.

Visare står att: ”Den har utvecklats som verktyg för att EU effektivare ska kunna hantera kriser. Det gäller såväl stöd till humanitära insatser och räddningsinsatser som fredsbevarande operationer och insatser med stridskrafter vid krishantering inklusive fredsskapande åtgärder.”

Om situationen i Libyen inte kvalar in som en kris i EU:s närområde så är det svårt att se vad vi ska med en snabbinsatsstyrka till. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger sig vilja bygga dialog och säkerställa humanitär hjälp, men vad det libyska folket just nu behöver är snarare en flygförbudszon och hjälp att få stopp på stridigheterna.

Annons
X

Carl Bildt säger att genomförande av eventuella militära insatser ligger hos Nato. Frågan är ju då varför vi har en snabbinsatsstyrka? Och är det verkligen rimligt att lita på att USA ställer upp när EU:s grannar har problem?

Att amerikanerna tvekar är inte konstigt, EU har ju en egen stridsstyrka och har haft så i fem år utan att man använt den. Libyen är granne med EU och står på randen till inbördeskrig, det är ett alldeles utmärkt tillfälle för en snabbinsatsstyrka. Kan inte EU:s utrikesministrar komma överens här, då är det dags att fundera på om man inte ska lägga ner hela Battlegroup-systemet.

Självklart måste sådana militära aktioner bygga på stöd från FN, Arabförbundet och Libyens opposition. Ett snabbt beslut från FN:s säkerhetsråd och från EU och vi kan inom en dryg vecka ha styrkan på plats i Libyen. Att stoppa Gaddafis slakt på den egna befolkningen och upprätta en flygförbudszon borde vara högsta prioritet. Den utveckling vi nu ser i Nordafrika har en potential att bli den största demokrativågen sedan Sovjetunionens kollaps. Trots det tittar omvärlden bara på när en diktator som Gaddafi sätter in flygvapen mot sitt eget folk.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sverige och EU har en skyldighet att ingripa. Vi har de militära resurserna att gå in och sätta stopp för stridigheterna, allt som saknas är de politiska besluten. I Lissabonfördraget står det klart och tydligt att EU ska föra fram demokrati, rättsstaten, de mänskliga rättigheternas och de grundläggande friheternas universalitet och odelbarhet i resten av världen.

  Om inte detta är tillfället att göra det, då kommer det tillfället aldrig att dyka upp.

  MAGNUS ANDERSSON

  förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

  RICKARD NORDIN

  stats- och europavetare, vice förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X