Annons
X
Annons
X

SKF nådde inte förväntningarna

SKF:s vinst före skatt på 1734 miljoner kronor för årets gångna kvartal var lägre än vad SME Direkt och dess analytikerprognos räknat med. Analytiker hade i snitt trott på en vinst före skatt på 1840 miljoner kronor.

Även försäljningen för årets tredje kvartal på 15486 miljoner kronor hamnade under förväntansbilden. Analytiker hade räknat med 5 procent högre i försäljning för perioden. Både resultat och försäljning för tredje kvartalet är samtidigt en bra bit lägre än motsvarande nyckeltal för tredje kvartalet för ett år sedan.

SKF, med vd Tom Johnstone i spetsen, är först ut bland verkstadsbolagen och rapporten, och framtidsutsikterna kan ge en fingervisning om läget i en exportintensiv bransch och hur eurokris och ett fortsatt svagt USA slår mot industrin.

SKF:s ledning spår att efterfrågan på bolagets produkter och tjänster under årets innevarande fjärde kvartal blir något lägre, jämfört med det gångna kvartalet. Jämfört med kvartal fyra förra året bedöms efterfrågan bli lägre. Samtidigt uppger kullagerjätten att tillverkningsnivån bedöms vara något lägre under detta kvartal, jämfört med tredje kvartalet.

Annons
X

En bredare bild kring hur verkstadsbolagen och exportindustrin klarat sig under kvartalet och hur de ser på framtiden i kristider får vi nästa vecka. På måndag kommer Scania och Electrolux med sina rapporter. På tisdag är det Alfa Lavals tur att bekänna färg och på onsdag är bland annat Atlas Copco, SSAB och Volvo ute på rapportarenan.

Börsens aktörer verkar ha svårt att ta ställning till rapporten och dess innehåll. Direkt efter rapporten sjönk aktien kraftigt för att lika snabbt återhämta sig och vända till ett ordentligt plus. Vid halvtvåtiden handlas SKF:s B-aktie kring nollstrecket.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X