Skev bild av plastikkirurgi

Under strecket
Publicerad
Annons

TV-krönika
Uppdrag granskning ägnade sig i tisdags helt åt ämnet plastikkirurgi som gått fel. Efterfrågan på operationerna ökar så snabbt att det inte längre är ett marginellt ämne för freakshows i kommersiella kanaler, utan en reell risk tiotusentals friska yngre människor tar. Men lömska skevhetseffekter uppstår när tv väljer ut några få sorgliga fall. I tittarens känsla blir de norm och man glömmer alla dem, de flesta, som inte får problem av ingreppet. Och plötsligt tornar ett avgrundslikt, men falskt, samhällsproblem upp sig.
Fast de enskildas lidande är förstås enormt, och onödigt: att massor med friska människor frivilligt opererar något som redan fungerar är ett kulturellt fenomen som man verkligen kan fråga sig vad det för med sig och vart det tar vägen.

Skrämmande var det som sades om att bröstcancer är svårare att upptäcka bakom implantat och att detta kommer att vålla problem om några decennier. Och mardrömsliknande var det att se en ung kvinna som opererade sig för att få större läppar men
elva sprutor senare inte har någon överläpp alls, inte kan stänga munnen, inte äta och dricka ordentligt, som aldrig mer kommer att få tillbaka en normal mun med normal känsel. Varför hon ville ha större läppar är den första fråga som inställer sig men det här programmet handlade inte om utseendeideal utan om vårdslösa läkare som inte informerar om riskerna. ”Jag var i en sån fas i livet att jag bara ville ha större och större,” sa hon. Det brukar betraktas som förmynderi att tycka att någon hon mötte på vägen mot denna läppförstoring borde ha försökt få in henne i en annan fas, men det tycker jag ändå.
Läkarnas roll är verkligen tvivelaktig och långt ifrån det uppdrag de är utbildade för. Man avsätter inga skattemedel till detta, sa socialstyrelsen. Inte det? När läkarna är utbildade med skattemedel, när deras för skattemedel inhämtade kunskaper inte kommer sjuka till del, och när det är den offentliga sjukvården som får ta hand om och operera om de människor som vanställts av privata operationer. Den
offentliga sjukvårdens kris förbättras knappast av att vara slasktratt åt det som misslyckas i den privata kroppsvården.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons