Annons

Erik Thyselius:Skeppsbruten socialism

Nej, löftena om socialismens paradis blev inte verklighet den här gången heller. På bild: Venezuelas president Nicolás Maduro.
Nej, löftena om socialismens paradis blev inte verklighet den här gången heller. På bild: Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: Ariana Cubillos / TT
Under strecket
Publicerad

Du gav hopp också åt sådana som mig, som aldrig ens satt sin fot i Venezuela”, diktade journalisten Göran Greider på en scen i samband med att Venezuelas president Hugo Chavéz avled år 2013. Citatet illustrerar rätt väl det inflytande som ”chavismen” hade på betydande delar av svensk vänster under större delen av 2000-talet. Presidentens sociala reformer tillsammans med förstatliganden av bolag, klappjakt på privata företagare och inskränkningar i yttrandefriheten, togs som en intäkt för att socialismen – trots allt – inte blev irrelevant när Berlinmuren föll.

Annat var det på 60- och 70-talet. Om maoismen symboliserade ett av flera socialistiska alternativ till den stela Sovjetkommunismen, var chavismen den enda ideologi som nyvänstern med någorlunda trovärdighet kunde lyfta fram som motkandidat till kapitalismen.

Annons
Annons
Annons