Annons
X
Annons
X

Skenan gick av - då avgjorde HV71

HV klarade sig vidare till en sjunde och avgörande kvartsfinal på hemmaplan, på måndag. Trots ledning med 2-0 föll Timrå mot de regerande svenska mästarna med 2-3. Daniel Grillfors avgjorde i förlängningen.

HV71:s Johan Lindström, t.v., kämpar om pucken med Timrås Mikko Lehtonen under den sjätte matchen av sju i kvartsfinalen i SM-slutspelet i ishockey.
HV71:s Johan Lindström, t.v., kämpar om pucken med Timrås Mikko Lehtonen under den sjätte matchen av sju i kvartsfinalen i SM-slutspelet i ishockey. Foto: RALF BERGMAN / SCANPIX

Daniel Grillfors blev oväntad matchhjälte för HV71 när regerande mästarlaget vände 0-2 till seger i sudden death med 2-3 (2-0, 0-1, 0-1, 0-1). Grillfors pangade in segermålet efter 6.15 av förlängningen.

– Det var vår tur att vinna. Vi visade stor moral, och det var starkt att vi kunde komma tillbaka efter 0-2 och långt spel i tre mot fem, sade HV:s tränare Kent Johansson.

Segermålet föregicks av trassel, både hos domaren och i Timråförsvaret.

Annons
X

Timrå var på väg att reda upp en pressad situation i egen zon, och backen Mikko Lehtonen skulle bara ta ut pucken ur zon.

När hans skridskoskena gick av.

Lehtonen raglade omkring på isen och HV-anfallarna fick kontroll på pucken. Först fick Martin Thörnberg utmana Johan Backlund innan Daniel Grillfors kunde klippa till från slottet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nu blir det en sjunde och avgörande match, i Jönköping på måndag.

  Situationen som ledde fram till HV:s segermål kom efter att domaren Marcus Vinnerborg bedömdt att ett Timråanfall avslutats genom en avsiktlig offside (!). Han drog ner tekningen i Timrås försvarszon, en klar kompensation för ett felaktigt domslut något tidigare, då Vinnerborg dömde avsiktlig offside för HV - och drog ner tekningen i deras försvarszon.

  Men med bara drygt fem minuter kvar av matchen var Timrå i ledning med 2-1, och på väg mot semifinal.

  Då slog Mattias Tedenby till.

  Från nära håll lyfte Tedenby, som med sin irrationella spelstil varit ett av de stora utropstecknen i årets slutspel, pucken över Johan Backlund i Timråmålet.

  Men var det mål?

  Ingen var säker.

  Allra minst domare Vinnerborg.

  Fast han hade sina aningar.

  Vinnerborg, som är en av landets två professionella domare, gjorde skäl för lönen: han gjorde direkt tecknet som visade att han tänkte ringa till videodomaren och lät spelet fortsätta i 45 sekunder, tills Timrå slog en icingpuck. Vinnerborg konsulterade videodomaren och efter fem minuters konferens kom beskedet: mål.

  Timråpubliken grät.

  Tedenby tog glädjeskutt på isen.

  – Jag var inte alls säker på att det var mål, sade Tedenby efter matchen. Jag såg inte att pucken var inne, men det lät som om den var det, det lät inte som en ribbträff.

  Målet kom efter en våldsam HV-forcering i slutperioden samtidigt som Timrå sjönk tillbaka mer och mer, och bara försökte bevaka sin ledning. Då hade redan Björn Melin reducerat till 2-1 i mitten av andra sedan Timrå fullständigt spelat ut de regerande svenska mästarna i en dryg period: hemmalaget ledde med 2-0 efter mål på närskott från Petr Tenkrat och Oscar Sundh. Men det kunde varit både 4-0 eller 5-0 - så många chanser skapade Timråspelarna framför den helt formidable HV-målvakten Stefan Liv.

  Det var, de facto, Liv som höll kvar HV71 i matchen när Timrå levde högt på sitt starka hemmaspel - bara sju förluster på 30 matcher den här säsongen, före den sjätte kvarten - och placerade spelet i HV:s försvarszon.

  Men Liv höll tätt.

  Tedenby utjämnade.

  Innan Grillfors såg till att hålla kvartsfinaldramatiken vid liv.

  Se tv-bilderna när Timrå-backens skena går av (Från Aftonbladet.se) aftonbladet.se
  Annons
  Annons
  X

  HV71:s Johan Lindström, t.v., kämpar om pucken med Timrås Mikko Lehtonen under den sjätte matchen av sju i kvartsfinalen i SM-slutspelet i ishockey.

  Foto: RALF BERGMAN / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X